Pressemelding
Ny storsatsning fra BBC byr på norsk natur
Fire år har de brukt på å lage Blue Planet II, oppfølgeren til den prisvinnende dokumentarserien Blue Planet, som ble vist på TV i 240 land verden over. Nå har BBCs filmskapere vært i Norge ved flere anledninger i forbindelse med oppfølgeren, og Blue Planet II vil by på norsk natur i hele fire av syv episoder. Serien vises på BBC Earth i Norge fra og med 29. oktober.
Selv om over to tredeler av jordens overflate er dekket av hav, sies det at vi vet mindre om havets dyp enn vi vet om overflaten til Mars. Nå har ny teknologi og kamerautstyr gjort at vi kommer nærmere havdypet enn noensinne. For å lage Blue Planet II har filmskaperne vært på 125 ulike ekspedisjoner i 39 land i løpet av de siste fire årene, hvor de har brukt 6 000 timer på undervannsdykking, over 1 000 timer i ubåter, og over 1 500 dager til sjøs.
Filmet langs norskekysten
Filmskaperne har også tilbrakt mye tid langs norskekysten, blant annet i første episode, One Ocean, hvor de reiste til Vengsøya og Andfjorden i Troms for å filme knølhval og spekkhogger, og deretter hvalross på Svalbard. Etter 300 timer med undervannsfilming i Troms har de klart å fange en helt spesiell oppførsel på film for aller første gang – en ikke-fiendtlig interaksjon mellom spekkhoggere og knølhval. Teamet i Troms ble ledet av produsent Jonathan Smith, som har blitt godt kjent med Norge gjennom opptakene.
─ Vi tilbrakte totalt 82 dager på location utenfor Vengsøya og i Andfjorden, og det har resultert i noen fantastiske opptak og historier. Knølhvalen er en skikkelig langpendler og har svømt helt fra Karibia til Nord-Norge for å finne mat, en tur som tar rundt tre måneder. Det er noen fascinerende oppførsler vi har fanget på film og vi gleder oss til å vise fram Blue Planet II for resten av verden, forteller Smith.
Inspirerende budskap
Vi får også et gjensyn med spekkhoggere og knølhvaler i siste episode, Our Blue Planet, som byr på en historie om håp.
─ For 50 år siden var bestanden av gyteklar sild i Norge nesten utryddet grunnet overfiske. Dagens situasjon byr derimot på et inspirerende budskap om håp. Hvert år valfarter over en milliard sild inn i norske fjorder for å overvintre, før de gyter om våren. Når hundrevis av knølhvaler og spekkhoggere da samler seg for et skikkelig herremåltid, får vi se et av de beste spetaklene i havet, sier Will Ridgeon, produsent av episoden.
Ridgeon var også involvert i produksjonen av episoden Coasts, hvor de bodde i et gammelt fyr i tre uker på Hornøya i Finnmark. På Norges østligste øy har de blant annet filmet lundefugler som blir angrepet av tyvjo når de prøver å hente mat til ungene sine.
Også episoden Green Seas byr på norsk natur. Der får vi innblikk i hvordan dyrene kjemper for plassen og maten i en prærie av alger og sjøgress. Her får vi blant annet se sjøstjerner og sjøpølser som er filmet utenfor Bergen.