Pressemelding
Nye tall om utenforskap blant barn og unge
Over 200 barn og unge kontaktet elev-, lærling og mobbeombudene forrige skoleår. De fortalte historier om utenforskap, ensomhet og mobbing.
Dette framkommer av årsrapporten til årsrapporten til elev-, lærling- og mobbeombudene i Troms og Finnmark.
Elev-, lærling og mobbeombudene Anita, Lervoll, Jon Halvdan Lenning og Gøril Figenschou forteller at felles for flere av henvendelsene er at barn og unge opplever å ikke bli tatt på alvor når de prøver å si ifra.
- Vi vet at mange kvier seg for å be om hjelp. Da er det spesielt viktig at man møtes med empati og forståelse når man først velger å fortelle. Her har vi voksne et stort ansvar for å faktisk lytte til de unge og å ta de på alvor.
Vil begrave bygdedyret
I sitt arbeid kommer ombudene i kontakt med skolemiljø og lokalsamfunn i hele Troms og Finnmark.
En ting de ser er at det såkalte bygdedyret er med på å frata barn og unge muligheter til å leve egne liv.
- Det er viktig for oss å påpeke at utenforskap ikke bare oppleves i skoletiden. Den sladderen, de merkelappene og det stemplet enkelte familier i bygda eller byen har fått, påvirker helt klart barn og unge i negativ grad. Vi mener det er på høy tid å begrave bygdedyret for godt, fastslår Lervoll, Lenning og Figenschou.
De understreker at det er de voksnes ansvar å sikre et trygt fellesskap for alle, også utenfor barnehagen eller skolens fire vegger.
Noen nøkkeltall
Skoleåret har ombudene mottatt 208 henvendelser som omhandler rettet til et trygt og godt barnehage- og skolemiljø.
Henvendelser fordelt på årstrinn:
- Barnehage: 2 %
- 1.-4. klasse: 22%
- 5.-7. klasse: 32 %
- 8.-10. klasse: 21%
- Videregående skole: 21 %
- Oppvekstmiljø: 2 %
Mens det tidligere har vært flest henvendelser fra ungdomstrinnet (8.-10. klasse) var det i skoleåret 2021/2022 flest henvendelser knyttet til mellomtrinnet (5. – 7. klasse).
Elev- og lærlingombudet har mottatt 46 henvendelser som omhandler opplæringsloven og arbeidsmiljøloven. Flere av disse henvendelsene handler om rettigheter til opplæring, innhold og vurdering, lærekontrakter, samt rettigheter og plikter til lærebedriften.
Årsrapporten legges fram som egen sak under fylkestinget som avholdes i Vadsø 18. til 21. oktober.