Sommerferien nærmer seg med stormskritt. Er du en av dem som ikke har turt å legge planer, i frykt for høye kostnader? Her kommer tips til hvordan du kan likevel kan få feriefølelsen i sommer.
– Man må verken reise langt eller betale i dyre dommer for å få gode ferieopplevelser i sommer. Du kommer langt med å benytte deg av allemannsretten og gjøre noen hyggelige aktiviteter som dere ellers ikke gjør i hverdagen, sier Bente Lier, generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.
Den flotte naturen vi har her i landet er et supert utgangspunkt for hyggelige opplevelser for hele familien. Det trenger verken å kreve lang reisevei eller spesielt utstyr.
Overnatting
Telt: Takket være allemannsretten kan dere telte nesten hvor som helst i naturen, helt gratis. Bare husk å ha avstand til bebyggelse – minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Du kan ha teltet samme sted i to døgn før du må flytte det
Hengekøye: Hengekøye har blitt et populært alternativ til telt de siste årene. Anbefales for de som ønsker å se på stjernene til man sovner. Husk at det kan være lurt med liggeunderlag i hengekøya for å ikke bli kald.
Sove under åpen himmel: Er værutsiktene til å stole på, er det en utrolig flott opplevelse å legge liggeunderlaget rett på bakken.
Hytte: Hvis dere ikke ønsker å overnatte ute, finnes det også andre muligheter. Kanskje kjenner dere noen som har tilgang til hytte, som dere kan spørre om å låne? –Det er også flere muligheter for å leie hytte til en billig penge, spesielt hvis man er villig til å bo litt enkelt, forteller Lier.
Eller hva med å gå fra hytte til hytte i fjellet eller i marka? Den Norske Turistforeningen (DNT) tilbyr rimelig hytteovernatting på sine turistforeningshytter. På kystled.no finner du også et kart med rimelige overnattingssteder langs kysten. Også Statskog og Norges Fjellstyresamband tilbyr rimelig hytteovernatting året rundt, både på selvbetjente eller på betjente hytter. I tillegg har de også åpne og gratis hytter og buer man kan benytte seg av.
Ting å finne på
Fiske: – En kjempefin lavbudsjett-aktivitet for hele familien! Det å få mulighet til å fange familiemiddagen selv, kan være en både lærerik og eksotisk opplevelse for barna, sier Lier i Norsk Friluftsliv. Barn under 16 år fisker gratis i alle ferskvann i Norge, unntatt i elver der det kan fanges sjøørret, laks og sjørøye. I sjøen fisker både barn og voksne gratis hele året.
Sykling: Spesielt på varme dager er det deilig å se naturen gli forbi fra sykkelsetet! Dere kan sykle der dere vil i naturen, så lenge dere sykler på stier og veier. Er dere over tregrensa kan dere også sykle utenfor stien, men husk å vise hensyn til andre og til naturen.
Bærplukking: Utover i juli kommer bærsesongen i gang for fullt de fleste steder i landet. Barn elsker å plukke bær, spesielt hvis de får spise dem rett fra busken. De blå bærene er dessuten ikke bare søte, men også sunne og en god kilde til blant annet c-vitaminer og antioksidanter. – Når turen er over, kan dere lage pannekaker med nyrørte blåbær til middag, foreslår Bente Lier.
Kanopadling: Å ta en kanotur sammen er en fin og behagelig aktivitet. Det er stort sett rimelig og det er ikke nødvendig med våttkort for å leie kanoer. Utleie av kanoer eller båter finner dere for eksempel på Kystled sine nettsider. Her har du mulighet til å oppleve friluftslivet langs kysten!
«Skattejakt» i naturen: Også kalt orientering! Det er en morsom aktivitet for både voksne og barn i alle aldre og ferdighetsnivå. –På jakt etter orienteringsposter får dere et mål med turen, kan ikke minst føle på masse mestring ved å finne de ulike postene, sier Lier.
Gratis utstyr
Ble du inspirert til å planlegge en rimelig ferie i naturen, men mangler utstyr finnes det også her flere muligheter som ikke koster skjorta.
Visste du at man mange steder i landet kan låne turutstyr helt gratis? Alt fra telt, liggeunderlag, stormkjøkken, kano, fiskestenger og hengekøye kan du booke på forhånd og låne gratis fra din lokale utlånssentral. Nå har BUA samlet de fleste utlånssentraler på sin nettportal. Dersom du ikke finner det du leter etter der, kan du også sjekke din kommunes hjemmeside.
|