Pressemelding
OECD på studiebesøk i Finnmark
Torsdag 8. juni var fylkeshuset i Vadsø klar for å ta i mot representanter fra OECD, som hadde sitt stopp i administrasjonsbyen denne dagen.
Målet med turnéen er å blant annet bli kjent med hvordan bedrifter, kommunen og fylkeskommunen jobber med det grønne skiftet, innovasjon og entreprenørskap, transport og infrastruktur. De får også en innføring kultur og reiseliv i regionen.
Fakta om OECD
OECD står for Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)). Det er en internasjonal organisasjon som sammen med 38 medlemsland jobber for å forme retningslinjer som fremmer velstand, likhet og muligheter for alle. Målet er å finne internasjonale standarder og løsninger på sosiale-, økonomiske- og miljøutfordringer. (Kilde: OECD)
På onsdag var de på besøk i Alta, neste og siste stopp i Finnmark er Kirkenes.
Vadsøbesøket bestod av en seanse i fylkestingssalen ved fylkeshuset i Vadsø. Her fikk seksjonsledere og enkelte rådgivere snakke om sitt arbeid i fylkeskommunen. OECD fikk innsikt i administrasjonen, regional planlegging, folkehelse, mental helse, koordinering, økonomi, næringsliv, innovasjon, kultur og kollektivtrafikk.
Innovasjon Norge Arktis, Varanger Kraft og Berlevåg kommune v/ ordfører Rolf Laupstad (Ap) og rådgiver Kjell Richardsen fikk holde innlegg i fylkestingssalen om sitt virke.
Verdifull innhenting av kunnskap
– Vet dere hva som er definisjonen på subarktisk klima? spør seksjonsleder for stab, Heidi Brandt. Hun er først ute av innleggsholderne torsdag morgen.
– Det er at vi har korte somre, og ikke mer enn tre måneder (men minst én) hvor gjennomsnittstemperaturen på minst 10 ℃, forteller Brandt mens hun peker på kartet.
OECD-representantene er langt hjemmefra.
– Jeg har aldri vært i Norge før og det er utrolig vakkert. Vi føler oss godt mottatt. Jeg opplever at vi aldri får nok innsikt og informasjon om regionen, så alle disse møtene er svært verdifulle, forteller Stefano Barbieri, senior politikkanalytiker i OECD. Fra OECD hadde han med seg politikkanalytiker Jenn Vyas og rådgiver innen regional- og rural utvikling, Paolo Rosso.
Representantene var også innom Hermetikken kulturnæringshage v/ tenketanken Tinkr og Vadsø museum - Ruija kvenmuseum.
Bakgrunn
I 2017 ble det utarbeidet en OECD-studie for Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) i Nord-Sverige, Nord- og Øst-Finland og Nord-Norge (Nordland, Troms og Finnmark).
Fakta om NSPA
Regionene i Nord-Finland, Norge og Sverige har mange felles utfordringer: sparsom befolkning, hardt klima og lange avstander.
NSPA-nettverket representerer et nært samarbeid mellom de fire nordligste fylkene i Sverige (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen, Västernorrland), de syv nordligste og østlige regionene i Finland (Lappland, Nord-Österbotten, Sentral-Österbotten, Kajanaland, Nord-Karelen, Pohjois-Savo og Sør-Savo) og Nord-Norge (Finnmark Troms-regionen og Nordland).
Nettverket jobber sammen for å øke bevisstheten om NSPA i EU-institusjonene, hvor målet er å påvirke EUs politikk og for å gi en plattform for den beste praksisen. (kilde: NSPA)
Les mer om OECD sitt arbeid i orienteringssaken til fylkesrådet.
Den kommende studien skal bygge videre på anbefalingene gitt i denne, samt gi nye anbefalinger til blant annet hvordan Nord-Norge kan ta del i det grønne skiftet og snu den demografiske trenden. Studien vil starte opp høsten 2022 og vare i to år, med ferdig publikasjon og presentasjon av resultatene planlagt for høsten/vinteren 2024.