Statsbudsjettet 2025:
Øker innsatsen mot narkotikasmugling
I statsbudsjettet for 2025 foreslås det å styrke Tolletaten med over 250 millioner kroner, spesielt rettet mot etatens innsats mot narkotikasmugling. Pengene skal gå til økt bemanning til kontroll og til modernisering av kontrollutstyr. 250 millioner kroner utgjør en økning på nesten 12 prosent av etatens budsjett i 2024.
Den foreslåtte styrkingen i neste års statsbudsjett er en oppfølging av Revidert nasjonalbudsjett 2024, hvor Tolletaten fikk økt bevilgningen med 118 millioner kroner.
– Narkotikahandelen og den organiserte kriminaliteten utgjør en alvorlig trussel mot det norske samfunnet. Vi er fast bestemt på å knuse gjengene og bekjempe vold og kriminalitet uansett hvor og i alle ulike miljøer det forekommer. Tolletaten spiller en helt avgjørende rolle i denne innsatsen og vi skal styrke etatens kontrollkapasitet med økt bemanning og bedre utstyr, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Forslaget gir Tolletaten muligheten til å:
- Øke bemanningen på grensen: Tolletaten kan nå øke den fysiske tilstedeværelsen på grensen og øke kontrollen. Styrkingen innebærer at antall studieplasser på bachelorutdanningen kan økes, samtidig som etaten kan tilby jobb til de som er ferdig utdannet. Siden bemanningsbehovet er stort på kort sikt, vil etaten i tillegg kunne iverksette og gjennomføre en egen opplæring for søkere med relevant bakgrunn for å bli tollere. Samlet sett gir tiltakene langsiktig styrking av bemanningen på grensen.
- Anskaffe nye skannere: Bruk av skannere er avgjørende for å kunne kontrollere kontainere, kjøretøy og annen godstrafikk på en god og effektiv måte. I tillegg til ny skanner på Magnormoen er Tolletaten i gang med utskifting av skannerne i Oslo, Brevik og ved Ørje - med første skanner levert fra 2025. Det planlegges også nye skannere til Nord-Norge og Vestlandet.
- Styrket kontroll med havner, fartøy og kontainere: Tolletaten vil nå bli bedre rustet til å møte den økende trusselen fra organisert kriminalitet og narkotikasmugling til sjøs og i havner. Evnen til å gjennomføre kontroller av fartøy, kontainere og annen godstrafikk vil bli vesentlig styrket. Med planer om anskaffelse av tre nye båter i 2025, vil etatens evne til å gjennomføre fysiske kontroller av fartøy og småbåttrafikk bli styrket. I tillegg er det allerede igangsatt anskaffelser av undervannsdroner som skal avsløre smugling under vannlinjen på fartøy.
- Anskaffe annet nødvendig kontrollutstyr og egnede kontrollstasjoner. Tolletaten har igangsatt utskifting og fornying av kontrollutstyr som kjøretøy, bagasjeskannere og påvisningsutstyr. Det skal bygges ny kontrollhall på Polmak grensestasjon i Tana, som skal stå klar i 2026. Denne vil kraftig forbedre evnen til effektiv og sikker kontroll med lastebiler på vei.
En viktig rolle i kampen mot narkotikasmugling
Tolletaten har en viktig rolle i kampen mot narkotikasmugling og 2023 var et rekordår for beslag av kokain. Det ble blant annet gjort tre store beslag på til sammen over 2,2 tonn kokain skjult i banankasser i containere fra Sør-Amerika som ankom via europeiske havner. I tillegg ble det gjort beslag av 150 kg kokain på fartøy direkte fra Sør-Amerika.
Narkotikahandelen utgjør en betydelig trussel for både Norge og resten av Europa. Kripos la i slutten av februar frem en rapport om kriminelle nettverk i Norge. Av rapportens syv hovedvurderinger knyttet seks seg til smugling av narkotika.
– Tolletaten har en sentral rolle i vår samfunnssikkerhet. Det er helt avgjørende i den situasjonen vi nå ser at vi gjennomfører en kraftig opprusting av etaten. Når vi nå peker særlig på arbeidet mot narkotikasmulig er det fordi vi ser hvor samfunnsskadelig narkotika er. Tolletaten er helt avgjørende i kampen mot narkotika, sier Vedum.
Økt kapasitet
Regjeringen har allerede gjort en rekke grep for å styrke Tolletaten. Det er gitt midler for å øke kapasiteten til å håndtere sanksjonsregimet mot Russland, til utvidede oppgaver med kontroll av russiske fiskefartøy, og etablering av Tolletaten på Svalbard. Kontroll med vareførselen til og fra Svalbard er styrket gjennom at etaten nå har fast tilstedeværelse der. Regjeringen bevilget i 2023 penger til en ny skanner stasjonert på Magnormoen, og i 2024 ble etaten bevilget 118 millioner kroner, spesielt rettet mot økt bekjempelse av narkotikasmugling.
|