Pressemelding

Knut Storberget, stortingsrepresentant (Ap) - 09.07.2005

Økonomisk kriminalitet må bekjempes nå!

Knut Storberget, stortingsrepresentant (Ap)

Økonomisk kriminalitet unndrar fellesskapet for store beløp knyttet til skatt, konkurs, hvitvasking, korrupsjon eller innsidehandel. Anslag viser over 140 milliarder kroner i tap for Norge. Mye av den økonomiske kriminaliteten er dessuten en forutsetning for annen type nasjonal og internasjonal kriminalitet som menneskesmugling, narkotikakriminalitet, prostitusjon og terror. Hvitvasking er hovedpulsåren i økonomisk kriminalitet. Tar vi denne, kan vi ta bakmenn og organisatorer i større grad enn i dag.

Politiets ferske tall fra straffesaksregisteret viser at kun 6644 anmeldelser ble behandlet i saker om økonomisk kriminalitet i 2004. Dette er en nedgang fra et gjennomsnittlig antall anmeldelser på 8107 i perioden 2000 til 2002. Det er grunn til å tro at slik kriminalitet øker selv om tallene går ned. Med flere ulike pyramidesaker friskt i minnet, er det grunn til å tro at tallet burde vært mye høyere. Økokrim har mottatt henimot 6000 hvitvaskningsmeldinger eller mer korrekt meldinger om mistenkelige transaksjoner i 2004, og det er kun åpnet straffesak i under 100 saker. Dette tyder på store mørketall. Det er derfor et paradoks at flere hvitvaskmeldinger som myndighetene mottar blir lagt til side, og at transaksjoner på over 150 millioner kroner knyttet til pyramideskandalene ikke ble etterforsket umiddelbart. Dette må prioriteres.

Arbeiderpartiet ønsker å styrke det forvaltningsmessige arbeidet for å avdekke svart økonomi. Det må etableres sterkere kompetanse hos lokale politimyndigheter, og samarbeidet med skattemyndigheter, trygdeetat og sosialmyndigheter for å avdekke slik kriminalitet må prioriteres. Økokrim må styrkes økonomisk i arbeidet for å avdekke og straffeforfølge aktører som har økonomiske ressurser for å skjule sin kriminalitet. Å håndtere hvitvaskingsmeldinger bedre enn i dag vil gi store gevinster for alle. Tilfredsstillende utstyr må derfor raskt på plass. Det lønner seg økonomisk. Det vil gi mulighet for å rette opp stor økonomisk skade for fornærmede ved at pengebeløp stanses, og dette vil også lønne seg samfunnsmessig ved at man kan foreta beslag og inndragning av store beløp. Dette vil dessuten kunne ramme bakmenn og organisatorer, og derfor stanse ny kriminalitet. God kriminalpolitikk er derfor god velferdspolitikk.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS