Pressemelding

Bengt S Johansen Kystpartiets politiske nestleder - 04.06.2010

Olje, ringvirkninger og beredskap i nord

Lederen for Finnmark Arbeiderparti, Inga L Olsen mener bruddet mellom Hasvik kommune og ENI kan føre til at finnmarkingene ikke vil ha petroleumsvirksomhet i fremtiden. - Jeg trur ikke det brede lag i fylkets befolkning deler hennes konklusjon, men derimot så tror jeg det er stor enighet om at det må stilles strenge krav til vedtatt virksomhet, og eventuelt nye prosjekter. Lokalpolitiker i Hasvik, Geir Iversen påpeker at i forkant av konsesjonstildelingen til Goliat feltet var det bred politisk enighet bak kravet om ilandføring, både av miljøhensyn og til ringvirkninger på land. Etter press fra ENI, så gikk alle partier, unntagen Sv, Sp og Kp bort fra dette kravet. Like viktig som krav om ringvirkninger og verdiskapning i regionen, er krav om skikkelig oljevernberedskap. ENI var nettopp i møte med formannskapet i Hasvik kommune for å berette om beredskapsplaner rundt Goliat feltet. Diffuse, dårlige og lite konkrete tiltak om beredskapens innhold fra oljeselskapets side fikk formannskapet i Hasvik til å forlate møtet i protest. Grete Foldnes hos ENI lar seg forbause over dette og påpeker at det legges opp til investeringer på ca 80 millioner kroner til styrket oljevern. Men dette gjør hun uten å spesifisere særlig detaljert om beredskapens innhold og eventuell aktivitet på land.

Kystpartiet vil arbeide aktivt for at det ved åpning av nye felt legges til rette for ny næring i våre nordligste fylker. Ilandføring som kan gi nye verdiskapningsmuligheter er et absolutt kriterium, og skal gjennomføres der det er teknisk mulig. Der har foreligget konkrete planer om bruk av gass for store industriprosjekter i Finnmark uten at etablerte partier og styresmaktene har grepet tak i disse mulighetene. Aluminiumsgiganten Alcoa har utrykt ønske om å etablere aluminiumsverk i fylket. En slik etablering betinger at gassforekomstene utenfor fylket tas i bruk for energiproduksjon i form av gasskraftverk sånn at energibehovet til virksomheter som dette kan dekkes. Styresmaktene har vært avvisende til initiativet, noe som ville gitt investeringer i milliardklassen, ringvirkninger, mange arbeidsplasser, og bidratt til vekst i regionen.

Kystpartiet mener at oljevernberedskapen må styrkes betraktelig, og vi går inn for at det skal lokaliseres beredskap både i øst og vest-Finnmark, og ellers i stor grad av nærhet til utbyggingsfeltene. Bevilgninger til forskning og utvikling av utstyr for å samle opp eventuelle oljesøl må styrkes. Det beste utstyret som finnes i dag, i form av lenser o.l holder ikke mål under ekstreme forhold. Selv de mest moderne lenser har store begrensninger i forhold til bølgehøyde og vindstyrke. Den siste tids hendelser i Mexico golfen har gitt oss alle en tankevekker. Det må satses stort både på utstyr og metoder for rense opp etter uønskede hendelser som dette.
Vi ønsker å verne fiskeririke områder mot petroleumsvirksomhet, men det er ikke ensbetydende med at vi vil stenge for virksomhet over hele fjøla.
Ilandføring, ringvirkninger, verdiskaping og skikkelig oljevern er sentrale betingelser for at vi kan gi vår velsignelse til oljeselskapene. I motsetning til de partier som legger seg skinnflat for krav fra oljeselskaper, så vil vi stille krav til selskapene.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS