Pressemelding
Øst-Finnmark Regionråd -
02.08.2006
Oljedirektoratet til Øst-Finnmark!
Nye olje og gass funn er gjort i Barentshavet. Nordområdet er i fokus. Mer av norsk oljeaktivitet flyttes nord og østover i Barentshavet. Med dette som bakgrunn må det være riktig å etablere deler av myndighetsutøvelsen nærmest mulig aktiviteten. Flytt derfor deler av Oljedirektoratet til Øst-Finnmark!
Leder i Øst-Finnmark Regionråd, Harald Larssen, er klar i sin tale. Staten må være med på å trekke lasset ved å få etablert flere nye og interessante arbeidsplasser i Finnmark. Barentshavet er jo den nye petroleumsprovins for Norge de kommende ti-år. Da forventer vi at nasjonale forvaltningsoppgaver tilknyttet utvinning av disse verdiene blir å finne i fylket, sier Larssen.
På samme måte som Stavanger-regionen fikk sine etableringer da aktiviteten i Nordsjøen kom, må denne delen av utviklingen forventes skje i Øst-Finnmark. Myndighetsutøvelsen er en del av verdiskapinga fra petroleumsaktiviteten. I kjølvannet av dette skapes mange nye, krevende, utviklende og interessante arbeidsplasser. Etablering i vårt område vil være et viktig virkemiddel i arbeidet med å gjøre regionen til en interessant bo, service og arbeidsregion.
Har strategiene klare
Øst-Finnmark Regionråd forbereder seg til en ny tid hvor olje og gass-utvinning fra Barentshavet er en del av hverdagen. Nylig ble rådets omfattende dokument ”Petroleumsstrategier for Øst-Finnmark” presentert. Nå går rådet et skritt videre for å nå målene.
- Hverdagen handler også om hvordan myndighet på mange plan og områder skal utøves. I dag ligger myndigheten i Oljedirektorat som er etablert i Stavanger. En naturlig etablering da det norske oljeeventyret startet i Nordsjøen for vel 20 år siden. Nå rettes fokus mot Barentshavet. Da må også myndighetsutøvelsen lokaliseres til Øst-Finnmark, sier Larssen. Han påpeker at det også må være andre deler av myndighetenes virksomhet som bør vurderes flyttet til den nye petroleumsprovinsen, som Barentshavet omtales som.
Forventer utvikling
Regionrådets målsetning er å bidra til at det skapes aktivitet og verdiskaping på land av olje og gassaktivitet. Derfor står rådets ni medlemskommuner samlet bak strategidokumentet som inneholder flere innsatsområder og en konkret handlingsplan. Rådet har ambisjoner om å være i front på samfunnsutviklingen i kommunene som tilgrenser Barentshavet. Derfor spiller nå rådet inn ideen om å få etablert flere deler av statlig forvaltning i Øst-Finnmark.
- For eksempel kan deler av Oljedirektoratets virksomhet som behandler Barentshavet spesielt vært etablert i Øst-Finnmark. Konkret tenker vi på utforskning av og leting i Barentshavet, beredskap og sikkerhet, samt reduksjon av utslipp til del ytre miljø. Det er eksempler og det finnes sikkert flere oppgaver tilknyttet utvikling og forskning som også kunne vært etablert i Øst-Finnmark. Staten må vise vilje handlekraft og gå foran med gode eksempler. Gjør staten det vil være retningsgivende for oljeselskaper og andre aktører til å etablere seg, sier Larssen. Han påpeker at tiltakssonen har ekstra gunstige rammebetingelser som burde være fristende for selskaper som ønsker å få redusert sine driftskostnader.
Ny profil på arbeidet
Kommunene i Øst-Finnmark Regionråd skal delta på året oljemesse ONS i Stavanger senere i august. Der skal de profilere seg samlet som ”Barents Coast”. Hver av kommunene viser sine særegenheter, men er samlet under den nye fellesparolen ”Barents Coast”. For øvrig i godt selskap med andre nord-norske kommuner og aktører i en avdeling som kalles ”Look North”. Under messedagene skal det avholdes mange møter med så vel myndigheter som oljeselskaper og andre aktører.
- Rådets strategier og syn på etableringer som skaper ringvirkninger på land vil bli framholdt som et viktig moment overfor ulike aktører som et byttemiddel og for å få ”good-will” for etableringer. Vi ser fram til mange spennende møter som vil være avgjørende for utviklinga i vårt område de kommende år, sier en spent regionrådsleder.