Pressemelding

Statsforvalteren i Troms og Finnmark - 29.06.2023

Oppdatert info om bjørnesituasjonen i Tana og Bardu

Bardu: Vi avslår i dag søknad om felling i Bardu. Det har ikke blitt meldt inn nye observasjoner eller skader. Svar på hasteanalyse av DNA forventes å komme i dag. Vi er i dialog med beitelaget om tilsynstiltak for å forebygge nye tap.

 

Tana: SNO er på stedet med hunder for å bistå i jakta. Det skal være tatt flere nye kadaver siste døgn, men per nå er det dokumentert 8 sau tatt av bjørn 

 

På grunn av at SNO er på plass med løshund utvides også fellingsområdet nordover slik at de kan fortsette jakta på bjørnen om den jages inn i besetningene mot Tana Bru og ned til kysten.

 

 

 

Sakens kjerne:

 

Tana

Søndag 25. juli ble Statsforvalteren orientert fra SNO om dokumenterte bjørneskader på en sauebesetning i Sirbma, Tana kommune. Fire sauer er registrert tatt av bjørn. SNO bekreftet også at det er funnet spor av én stor bjørn i området.

 

Det ble søkt om muntlig skadefelling per telefon fra beitet. Det ble også søkt om midler til å sende ut en person på ekstra tilsyn for natten, evt. noen dager frem i tid. 

 

Overvåkningsdata viser at det i Finnmark er registrert 68 bjørn med DNA-profil i 2022.

 

Ut fra sporobservasjoner og målinger i felt er det grunn til å anta at det skadegjørende individet er en godt voksen bjørn. Natt til 26.06 ble en enslig stor hannbjørn observert i området. Det har også være observert enslig(e) bjørn(er) i nærheten av samme område tidligere i år. Vi vurderer at det er en pågående skadesituasjon hvor skadepotensialet er høyt. Det er ca. 600 dyr som er sendt på utmarksbeite i området. De siste sauene ble sluppet på beite fredag 23.06.

 

Det aktuelle området hvor det søkes om skadefelling er beiteområde for sau på sommeren og vinterbeite for rein. Det ligger i B-område for bjørn 9 mil unna nærmeste A-område

(forvaltningsområde for brunbjørn) i Finnmark. Området ligger på grensen til Finland hvor det gjøres liten overvåkning av bjørnebestanden, slik at informasjon om hvor mange bjørner som potensielt oppholder seg i nærheten på finsk side er usikker. 

 

Den 25. juli innvilget vi tillatelse til skadefelling av en bjørn, men binne med unger er unntatt fra tillatelsen.

 

Vi vurderte at tapsforebyggende tiltak alene ikke er en tilfredsstillende løsning i dette tilfellet, og at uttak av én bjørn i Tana ikke vil påvirke økosystemet negativt i vesentlig grad, jf. naturmangfoldlovens § 10. 

 

 

Bardu

Søndag 25.06 ble det dokumentert 3 sau tatt av bjørn ved Berglund i Bardu kommune. To voksne søyer og et værlam. Dette området har en historikk med bjørn og tap i akkurat dette område. SNO samlet DNA på stedet som er sendt til hasteanalyse hos rovdata.

 

Tirsdag 27.06 ble en ny søye dokumentert tatt av bjørn etter dødsvarsel på halsklaven. Denne sauen har samme skadedato som de 3 andre og har blitt tatt samtidig. 

 

Vi mottak søknad om skadefelling fra Bardu kommune.

 

I rovviltregion 8 (Troms og Finnmark) er det tre separate forvaltningsområder (A-områder) for bjørn: Indre Troms, Anarjohka, Karasjok og Kautokeino, og Pasvik, Sør-Varanger kommune.  Forvaltningsområdet for brunbjørn i Troms ligger i Indre Troms i de indre delene av Bardu og Målselv kommune. Området hvor sau er dokumentert drept er i et beiteprioritert område, men ligger nært A-området for bjørn i Troms, og det er antatt at A-området er hjemmeområdet til skadevolder. 

 

I A-området for bjørn i Troms har vi hatt et lavt antall registrerte individer de siste årene. Sommeren 2021 ble tre av sju registrerte individer av bjørn i Troms felt ved skadefelling. Tre av de fire gjenværende kjente individene ble gjenfunnet i Troms i 2022. Felling av bjørn, og spesielt binne, vil ha store konsekvenser for utviklingen av bjørnebestanden i Troms.

Det er viktig for forvaltningen å vite så mye som mulig om skadevolder før eventuell skadefelling iverksettes. SNO har derfor sendt hårprøve av bjørnen som drepte sau i Bardu til DNAhasteanalyse.

 

Besetningene i Bardu har god dekning av radiobjeller, og vi avventet med å svare ut søknaden i påvente av mere informasjon i saken. Blant annet sendte vi en hasteanalyse av DNA for å vite hvilket bjørneindivid som hadde tatt sau i området. Med bakgrunn i bestandssituasjonen i Troms er det av stor betydning for bestandens overlevelse at det ikke blir felt binner.

 

Statsforvalteren har fulgt situasjonen i Bardu siden de første meldingene og tapene ble kjent. Vi har hatt dialog med kommunen og beitelaget underveis om våre vurderinger. 

 

Da det ikke er meldt om nye skader eller observasjoner siden søknaden ble sendt, kan ikke Statsforvalteren se at resultatet av DNA-analysen vil være av betydning for avgjørelsen av denne søknaden. Vi vurderer at det ikke lenger er grunnlag for å gi skadefelling og avslår søknaden. Det er ikke meldt om nye observasjoner eller nye skader i området, og vi vurderer at uttak av én bjørn i Bjørn vil påvirke økosystemet negativt i vesentlig grad.

 

Vi kommer til å informere kommunen når resultatene fra DNA-analysen er kommet og vi har gått i dialog med beitelaget om mulige forebyggende tiltak for å forebygge nye tap.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS