– Da strømprisene var lave og det var mer enn nok strøm, vekket energisiden av resirkulering lite interesse. Nå ser stadig flere denne verdien ved panting, sier Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i panteselskapet Infinitum.
Når bokser og flasker resirkuleres, brukes bare en syvendedel av energien som kreves for å lage nye materialer. Forskjellen for Norge utgjør 1TWh i året, som tilsvarer strømforbruket til omtrent 65 000 husholdninger. Men en pris på 5 kroner per kWh ville denne strømmen kostet 5 milliarder kroner.
– Panteordningen er best kjent for å bruke materialene på en fornuftig måte, i en ressurseffektiv sirkel. Med knapphet på elektrisitet er det viktig å få fram at resirkulering også sparer enormt mye energi, sier Maldum.
– Transport, sortering og resirkulering av plast og aluminium krever selvsagt også energi, men altså bare en syvendedel av energien det ville krevet å lage ny emballasje. Her har vi også regnet inn energigevinsten man ville fått ved å brenne tomgodset i fjernvarmeanlegg, forklarer han.
– Den store energigevinsten bør inspirere til økt resirkulering i Norge, og vi ser også at flere land vil innføre en panteordning som vår, sier Infinitum-sjefen.
FAKTA
- I 2021 pantet nordmenn over 1,5 milliarder flasker og bokser.
- Infinitum resirkulerte alt, 23 092 tonn plast og 12 921 tonn aluminium.
- Energigevinsten av dette, sammenlignet med produksjon av ny emballasje, er 1TWh.
- Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) ligger gjennomsnittlig årlig strømforbruk i Norge på rundt 16 000 kilowatt-timer (kWh) per husholdning (2016). Dermed tilsvarer 1TWh forbruket til omtrent 65 000 husholdninger.
|