Pressemelding

Fiskeridirektoratet - 01.09.2014

Pangstart for årets opprenskingstokt etter tapte fiskeredskaper

I løpet av 5 døgns arbeid langs kysten av Sogn og Fjordane er det tatt opp over 350 garn. Hovedtyngden av dette er «gamle synder» på områder det ikke har vært opprensket før.

Optimale værforhold og god informasjon fra lokale fiskere har vært avgjørende for resultatet så langt.

Årets opprenskingstokt startet 25.august og er planlagt å vare i inntil 40 døgn. På denne tiden skal prioriterte områder helt til Varangerfjorden dekkes. De siste årene har garnfangsten endt på rundt 1000 garn per år og en betydelig mengde av andre redskaper.

Utradisjonell informasjonsinnhenting
I forkant av opprenskingstoktet var det kun meldt om ett tap i langs kysten av Sogn og Fjordane og det var blitt fjernet av et annet fiskefartøy. Fylkesfiskarlaget responderte ikke da Fiskeridirektoratet ba om å få informasjon om tapte redskap i dette området. Derfor henvendte Fiskeridirektoratet seg til lokale fiskere.

– Noen telefoner i forkant av toktstarten og kontakt med en lokal fisker som tegnet og fortalte over en kaffekopp en tidlig morgen, ble forløsende for resultatet, sier seniorrådgiver Gjermund Langedal ved Fiskeridirektoratets utviklingsseksjon, som retter en stor takk til dem som har bidratt.

Gamle synder
– Det er viktig å understrekke at garnmengden som er tatt opp langs kysten av Sogn og fjordane hovedsakelig er «gamle synder», selv om også noe at dette var nyere tap. Det var generelt lite fisk i disse garna, men en god del krabbe av ulike slag.

Selv på denne kyststrekningen ble det tatt opp dumpet wire på soknen. Omlag 600 – 700 meter wire ble tatt opp, mens 20 meter brannslage utgjorde det mest spenstige innslaget i dette området.

Fortsetter nordover
Utenfor Mørekysten er det kun meldt om ett tap. Så etter et kort stopp i Kristiansund på mandag går ferden videre mot Rørvik for noen oppdrag der. Deretter settes kursen mot Røst og Røstbanken før opprenskingstokten går videre nordover langs Vesterålsbankene og Andenes.

Meld fra og gi plass til opprenskingsfartøy
Selv om ikke opprenskingstidspunktet passer for alle når vi er der, er det viktig at alle involverte parter bidrar til at det blir rensket opp tapte fiskeredskaper på havbunnen.

– Det er fremdeles tid til å melde om tapt bruk for årets opprensking til Kystvaktsentralen (telefon 07611). Dersom noen har mistet bruk og ikke meldt dette etter at årets blåkveitesesong, er det svært viktig at dette meldes nå, avslutter Langedal.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS