Pressemelding

Einar Ebbesen Kystpartiet i Alstahaug - 18.03.2010

Regninga mot strømmen

Jeg har nettopp mottatt faktura fra HelgelandsKraft. Den var på hele kr. 6592,36 for knappe to måneder. Nettleien var på kr. 2.883,03. Er det rart jeg hisser meg opp over styringsmakten?
Riktignok er jeg vel ikke den flinkeste til å tenke økonomisk med hensyn til strømbruk, men det får da være grenser for hva en skal betale som enslig i et lite hus. Det mest irriterende er nettleien, som øker proporsjonalt med økningen i strømpris. Nettet er jo det samme om strømprisen varierer, og nettet er betalt av våre forfedre for mange år siden. Dette er ikke noe annet en ren plyndring av forbrukerne - i full forståelse med styringsmakten.

Milliardfortjeneste
Alle forklaringer fra Regjering, NVE og andre forståsegpåere er det rene svada. Det statseide selskapet NVE bestemmer hvor mye kraftselskapene får lov til å fakturere på linjeleie, og jo høyere nettleie, jo mer tjener kraftselskapene. Staten henter igjen 25 prosent moms på den samme energien som de allerede har fått moms på èn gang.
I inneværende kvartal vil staten tjene 15 milliarder kroner på el-avgift. Det er en inntjening som får store konsekvenser for den vanlige borger.
Arbeidsløse, alenemødre, pensjonister og trygdemottakere vil få store problemer med strømregninger som dem staten nå serverer. Vanskeligstilte mennesker fryser i vårt velferdssamfunn. Var det ikke denne regjeringen som med et pennestrøk skulle slette all fattigdom her i landet?

Spill for galleriet
Kraftselskapene skylder på ekstreme kuldeperioder, nedtappete kraftmagasin og lav kapasitetsutnyttelse av kjernekraftproduksjon i Sverige som årsak til de høyeste strømpriser vi noen gang har hatt i Norge. Samtidig får vi til stadighet høre fra alle offentlige hold at landet har et kraftunderskudd, noe som er ren desinformasjon. Norge er en krafteksportør og ikke en kraftimportør. I fjor eksporterte for eksempel Norge ca. ni terawattimer til utlandet, noe som tilsvarer årsforbruket til ca. 450.000 norske husstander. Når politikere uttrykker tilsynelatende bekymring for strømutviklingen, er det kun spill for galleriet.
La det være helt klart: det ville ikke vært noe problem å holde lave strømpriser hvis politikerne virkelig ønsket det! Imidlertid har de uttalt at det er for billig elkraft i Norge, og er blitt enige med resten av Europa om at norske kraftpriser skal opp på europeisk nivå.

Kraft på børs
Det var mange som advarte mot privatisering av energimarkedet, deriblant Kystpartiet. Nå ser vi konsekvensene av å sette elkraft på børs:

- Under Syse-regjeringen i 1990 fikk Norge verdens mest liberale strøm-marked.
- Nord Pool Spot AS fastsetter hver dag kl. 13 neste dags spotpris.
- Formålet med Nord Pool var å få et marked og en felles pris i flere land.
- I stedet har vi fått oppsplitting av markedene og høyere priser.

Statnett er ansvarlig for driften av det norske kraftsystemet. Hvorfor hindret ikke Statnett at ekstrempriser rammet norske forbrukere? Hvorfor forutså ikke Statnett at vi ville få mangel på vann i magasinene når vannkraften det siste halvåret i 2009 har erstattet halvparten av produksjonen ved de svenske kjernekraftverkene? Hvorfor kommer naturlige svingninger som lite nedbør, lange vintre og kuldeperioder like overraskende hver gang?

Pengene bestemmer
Jeg er av den mening at kraftmangelen er iscenesatt, med fullt overlegg og med profitt som formål, ved at produksjonen ved halvparten av de svenske kjernekraftverkene ble stanset i 8-10 måneder. Det var nemlig kjernekraftstansen i Sverige som var den avgjørende faktor for å iverksette disse ekstremprisene. Kjernekraftverkene blir hver sommer stanset fire-fem uker for vedlikehold, men denne gangen ble halvparten av reaktorene ikke satt i drift igjen, og kjernekraften ble erstattet med vannkraft hele dette halvåret. Skulle ikke Statnett kunne forutse det?
Det er Vattenfall, (eid av den svenske stat) finske Fortum (børsnotert i Helsingfors) og tyske E. ON Energi (børsnotert i Frankfurt) som eier de svenske kjernekraftverkene. De tre konsernene kontrollerer også kraftmarkedet og dermed strømprisene i Norden.
Hvor det er blitt av den eventyrlige fortjenesten får vi nok aldri vite, for den nordiske kraftbørsen Nord Pool holder hemmelig hvem som selger eller kjøper og til hvilke priser.
Men èn ting er jeg sikker på, og det er at kraftselskapssjefene snart vil motta gedigne bonuser for sin glimrende forretningssans.
At vanlige forbrukere må gripe dypt i lommeboka - eller fryse, er mindre interessant for styringsmakten.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS