Pressemelding

Framtidspanelet - 27.12.2024

Respons i verdenstoppen: nå er 66 innbyggere trukket ut

I november fikk 40.000 innbyggere en sms med invitasjon om å delta i Framtidspanelet, et nytt nasjonalt folkepanel. Nesten 4000 svarte ja. Nå er de 66 medlemmene som skal representere landets innbyggere trukket ut. 14.januar starter de jobben med å besvare hvordan Norge kan bruke sin rikdom fremover. 

I et ​​folkepanel engasjeres nye stemmer for å diskutere utfordringer samfunnet står overfor. Innbyggerne får lære om temaet fra fagpersoner, diskutere med andre innbyggere og drøfte dilemmaer, og så sammen komme frem til anbefalinger. Simen Otnes/SoCentral SoCentral

Gjennom åtte samlinger skal de sette seg inn i saksområdet og sammen jobbe fram råd om hvordan vi best skal bruke vår felles rikdom. Anbefalingene legges frem for alle i april.

I følge OECD har det blitt gjennomført over 800 slike folkepanel lokalt og nasjonalt i verden. Sammenlignet med andre nasjonale folkepanel har Framtidspanelet en av de høyeste svarprosentene i verden. 3 785 nordmenn meldte seg. Blant dem ble det gjennomført et lotteri, og et representativt utvalg på 66 personer fra hele landet er nå klare som medlemmer av Framtidspanelet. Les mer om sammensetningen av de 66 her. 

 – Responsen viser at nordmenn er engasjert i hvordan vi kan forvalte våre felles ressurser til det beste for oss selv, verden og kommende generasjoner. Vi ser det også som et tegn på at mange ønsker å være med og diskutere viktige samfunnsspørsmål, hvis de blir spurt direkte, sier Thomas Berman fra SoCentral som er sekretariatsleder for Framtidspanelet. 

Hva ville du gjort for de som kommer etter deg?
På en digital plattform.kan alle gi innspill til medlemmene framover, og lese andres innspill. Der har over 100 personer allerede svar på spørsmålet: "Hvis vi skulle gjort én ting i dag for kommende generasjoner, hva ville det vært?"  Svarene blir delt med Framtidspanelets medlemmer. 


Et representativt utvalg av Norge
Framtidspanelet er satt sammen for å gjenspeile Norges befolkning. Panelet består av 33 kvinner og 33 menn fra ulike landsdeler. Panelet gjenspeiler den geografiske fordelingen av stortingsmandater, med 22 personer fra Oslo og Viken, 16 fra Vestlandet, 9 fra Agder og Sør-Østlandet, 8 fra Nord-Norge, 6 fra Trøndelag og 5 fra Innlandet. Aldersfordelingen spenner fra 16 til 83 år, og medlemmene har variert utdanningsbakgrunn fra grunnskole til høyere utdanning. I tillegg reflekterer panelet hva nordmenn stemte ved stortingsvalget i 2021, med en sammensetning som ligger tett opp til den nasjonale velgerfordelingen. Du kan lese mer om sammensetningen til folkepanelet her. 

Skal gi anbefalinger på hvordan Norge kan bruke sin rikdom
Medlemmene i Framtidspanelets skal gi anbefalinger på følgende oppdrag: Hvordan Norges rikdom bør brukes til beste for oss selv, verden og kommende generasjoner.
Temaene inkluderer:
-Hvilke hensyn og verdier skal styre våre valg?
-Hvilke problemer i verden har Norge særlig gode grunner til å bidra til å løse?
-Hvordan bør Oljefondet brukes nå og fremover?


Besøk www.framtidspanelet.no for informasjon om arbeidet og hvordan man kan engasjere seg.
For mer informasjon, kontakt: Thomas Berman
E-post: thomas.berman@framtidspanelet.no
Telefon: +47 907 87 982

Fakta om Framtidspanelet
Et folkepanel er en måte å samle vanlige folk på for å diskutere viktige saker som påvirker samfunnet. Panelet består av mennesker som er tilfeldig utvalgt og representerer et bredt spekter av befolkningen. Ideen er å gi vanlige innbyggere muligheten til å lære om et tema, diskutere det med andre, og komme med råd og løsninger som kan hjelpe politikerne med å ta gode beslutninger forankret i folket. Et sekretariat sørger for at panelet får tilgang til nøytral og relevant informasjon, slik at deltakerne kan ta gode og velinformerte valg. De har også ansvaret for at prosessen gjennomføres uavhengig og upartisk, og at det er en armlengdes avstand mellom oppdragsgivere og deltakerne i panelet.

Framtidspanelet ledes av det ideelle selskapet SoCentral med støtte fra We Do Democracy, som organiserer hele prosessen, fra rekruttering av deltakere til å legge til rette for de åtte samlingene. SoCentral er også sekretariatet for det nasjonale folkepanelet om bærekraftig forbruk som regjeringen har bestilt.  

Framtidspanelet følger OECDs prinsipper for folkepaneler, og prosessen er designet for å sikre bred legitimitet og en balansert, uavhengig dialog. Medlemmene i panelet får kunnskap fra eksperter, diskuterer relevante temaer og jobber sammen frem anbefalinger til hva Norge kan gjøre med sin rikdom. Anbefalingene vil bli presentert for beslutningstakere og deles åpent. 

Spørsmålet, som Framtidspanelet skal svare på, er satt av sju sivilsamfunnsorganisasjoner; Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner LNU, Caritas, WWF Verdens naturfond, Langsikt - tankesmien for langsiktig politikk, og Framtiden i våre hender.

Et samfunnsråd med kjente personligheter som Kristin Halvorsen, Tord Lien, Erik Haugene, Thina Margrete Saltvedt, Knut N Kjær, Leo Ajkic og Else Kåss Furuseth støtter prosessen og representerer ulike perspektiver og interesser knyttet til panelets tema. De har en rådgivende rolle uten forpliktelser til panelets anbefalinger. Rådet vil bistå underveis i Framtidspanelets arbeid og sikre at prosessen er transparent og balansert.

Prosjektet finansieres av flere nasjonale og internasjonale partnere, inkludert European Climate Foundation, KR Foundation, WWF, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Sunrise Project, Ragnhild og Jens Ulltveit-Moe og Stiftelsen Værekraft.

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS