Pressemelding
Rettigheter også for de unge!
I år fikk jeg endelig vært med på LO sin sommerpatrulje. Og ikke hvor som helst, nemlig i den fasjonable handlegaten Bogstadveien i hovedstaden.
Det var en litt spent SV politiker som møtte til morgenmøte hos LO Akershus en tidlig sommermorgen, klar for å patruljere. Her var det god stemning, med engasjerte ansatte som var klare for å ta tempen på arbeidsvilkår for ungdom som har fått jobb i feriemånedene.. I over 30 år har LOs sommerpatrulje besøkt unge som har sommerjobb og sjekket at alt er i orden. Og det er ikke tvil om at dette er et viktig arbeid. I 2023 så fant sommerpatruljen brudd på arbeidsmiljøloven på halvparten av stedene de besøkte.
Jeg fikk gå med tre erfarne unge medlemmer av patruljen, og som fersking i denne forsamlingen fikk ansvar for å dele ut materiell fra LO, mens jeg lærte mye om hvordan det sto til i butikker, på tannlegekontor, cafeer og pizzasteder.
Og det var enkelt sagt strekk i laget på hvor seriøst arbeidsgivere tok grunnleggende rettigheter. Mange steder sto det bra til, det var ordnede forhold med arbeidskontrakter, opplæring, pauser, lønnslipper og akseptabel lønn. Men ikke alle så helt betydningen av en tariffavtale eller et verneombud, så da fikk de god informasjon om det av oss.
Så uansett hvor man får en første arbeidserfaring, om det er sommerjobb eller deltidsstilling så er rådet helt klart. Meld deg inn i en fagforening og kjenn rettighetene dine. Det er skal ikke være slik at man skal godta dårligere betingelser selv om man er ung. En jobb er en jobb.
LO patruljen gjør en uvurderlig innsats her, frivillige unge som besøker stadig flere bedrifter og vi ser en utvikling der antall brudd går ned – det er bra. Men det avdekkes fortsatt for mange brudd på manglende arbeidskontrakter, opplæring, pauser og hvordan man jobber med helse, miljø og sikkerhet (HMS).
Så her er en sjekkliste for deg som er ung og skal ut i arbeidslivet:
- Sjekk at kontraktene kommer i tide, og at du har den oversikten du trenger over lønn, feriepenger, mengden du skal jobbe og tidspunkt.
- Bli kjent med verneombud på arbeidsplassen. Finn ut om du har en tillitsvalgt og tariffavtale. Dette kan hjelpe deg dersom du har behov for det.
- Pass på at du får pauser, og at overtidsbetalingen er god.
- Er arbeidsplassen kameraovervåket, burde du være orientert om det. Dersom du ikke har fått informasjon om dette, oppsøk verneombud.
- Får du opplæring på jobb, skal dette være betalt.
La oss jobbe sammen for å styrke arbeidernes rettigheter og fremme et seriøst, rettferdig og inkluderende arbeidsliv. Gjennom fagorganisering og bevissthet om våre rettigheter kan vi skape et bedre samfunn for alle. Så får vi håpe at tallene for 2024 blir bedre enn tallene for 2023.