Pressemelding
Ryddet fem tonn søppel fra Rebbenesøya og Styrsøya
Norges Råfisklag og Redningsselskapet gikk sammen for å rydde Nordvika, Styrsøya og Løksfjorden i helga. Resultatet? To store, fulle containere med søppel fra havet.
– I enkelte viker knitret det av gamle plastflasker under gresset. Der fant vi lag på lag med flasker, dunker og matbeholdere – og fiskeredskap. Slik kan vi ikke ha det. Vi trenger en total holdningsendring, i befolkningen generelt og blant fiskere og andre som ferdes på havet, sier Lisbeth Nikolaisen Drotz i Norges Råfisklag.
Sammen med Redningsselskapet arrangerte Norges Råfisklag ryddeaksjon på Strandryddedagen, lørdag 5. mai. Redningsselskapet stilte med alle tilgjengelige fartøy, fra redningsskøyter til småbåter. Til sammen var det hele 50 frammøtte som brukte lørdagen på å rydde i fjæra, og de ryddet Nordvika, Styrsøya og Løksfjorden. Bare på disse buktene fant de svimlende fem tonn med søppel.
Funnene bestod av rundt 60 prosent husholdningsavfall og 40 prosent fiskerirelatert forsøpling. De fant blant annet tau, kuler, ringer, blåser, fendere, hele snurrevad- og trålposer.
– Vi i Råfisklaget vil gjøre alt vi kan for å bevare havene for fremtidige generasjoner. Strandryddeuken og de enkelte ryddeaktivitetene er viktig. Samtidig må vi erkjenne at fiskerinæringen kan bli flinkere. Det å forhindre at plast og annet søppel havner i havet er noe vi må ha fokus på gjennom hele året - ikke kun under strandryddeuken, sier administrerende direktør i Råfisklaget, Trygve Myrvang.
Renovasjonsselskapet Remiks i Tromsø sponset containerne og sørget for avfallshåndteringen. Bygdelaget serverte varm mat, drikke, kaker og kaffe til rydderne. Redningsselskapet stilte med totalt fem båter og ryddemannskap på 27 personer.
– Vi i Redningsselskapet er tilstede på havet, i bukter og strandsoner – hver dag hele året. Vi vet at forsøplingsproblemet ikke er begrenset til steder der folk vanligvis ferdes. Utilgjengelige øyer og bukter, som disse vi har ryddet i helga, kan drukne i søppel. På samme måte som Råfisklaget, føler vi et ansvar for å gjøre de vi kan for å holde havet så rent som mulig, sier prosjektleder for forebyggende aktiviteter Adine Wenner fra Redningsselskapet.