Pressemelding

Sametinget - 15.01.2025

Sametinget til Grüne Woche

Sametingsråd Elisabeth Erke besøker denne uken den store internasjonale mat – og landbruksmessen i Berlin. Internationale Grüne Woche er en årlig møteplass for matbedrifter fra hele verden. Grüne Woche er blitt en publikumssuksess og er Berlins best besøkte messe.

Torsdagen deltar Erke på fagseminar med tema «Nordiske perspektiver på lokalmat: mat, kultur og samarbeid» i regi av Landbruks – og matdepartementet og fredag er det offisiell åpning av den norske standen på messen.

Norge representeres i år av delegasjoner fra Vestland og Nord-Norge. Norges deltakelse bidrar til å styrke omdømmet for norsk mat og reiseliv. Blant mat – og reiselivsbedriftene fra Nordland, Troms og Finnmark finner vi flere samiske aktører. Sametinget har hatt stort fokus på samisk mat gjennom flere pågående prosjekter, og det er spesielt gledelig at det samiske også løftes fram i Berlin.  

– Samisk mat er naturnært, mangfoldig og veldig næringsrikt. Man tar utgangspunkt i lokale råvarer og ressurser, er opptatt av tradisjoner, samtidig som nytenkning og utvikling også står i sentrum. Her ser vi et stort potensial i utviklingen av samiske matnæringer og håper på mange flere produsenter i framtiden. I lys av dette er det også viktig å være til stede på den internasjonale arenaer både på grunn av synliggjøring og formidling, men også for å lære mer og la seg inspirere av andre i samme bransje, sier sametingsråd Elisabeth Erke (Sp).

– Mat og matsystemer er og har vært en av våre prioriterte politiske satsningsområder i perioden og gleder oss over å se den økende interessen og utviklingen lokalt, regionalt og internasjonalt, og gleder meg til å delta på matmessa for å få enda større innsikt i det som skjer på markedet, sier sametingsråd Erke.

Av Sametingets prosjekter er det verdt å nevne forstudien på Samisk mat – bedriftsretta tiltak, der ulike bedrifter ble valgt ut til å se på hvordan man kan ta i bruk og synliggjøre samiske mattradisjoner. Prosjektet viste et ønske om et eget samisk matmerke og dette arbeidet videreføres i 2025.

Som en del av satsingen på samisk mat arrangerer Sametinget en samisk matkonferanse 14.mai i Alta. Matkonferansen vil være en møteplass for urfolk fra hele Arktis for å dele kunnskap, erfaringer og mulige løsninger for en bærekraftig utvikling av urfolks metoder for å skaffe, produsere og tilberede arktiske råvarer. Det vil også bli arrangert pre-event 13.mai og et post-event 15.mai. Se maistu.no for mer informasjon om denne konferansen.

 

Samiske bedrifter på IGW:

Finnmark:

Kautokeino Rein

Sokki Adventures

Troms:

Senter for nordlige folk

Destinasjon Sápmi

Nordland:

Inga Sami Siida

Sami Safari Camp

Aernie

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS