Pressemelding
Sametingets arbeid for utvikling av kompetanse gir nå positive ringvirkninger
– Vi har gitt innspill om dette i alle pågående prosesser og i flere konsultasjoner med Kunnskapsdepartementet. Det er derfor svært oppløftende å se at vårt arbeid om kompetanseutvikling nå bærer frukter og at utvalget for etter- og videreutdanning i barnehage og skole støtter våre innspill og nå løfter dette som et forslag til tiltak, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).
Mikkelsen sier at sametingsrådet har sett at ordningen for lokal kompetanseheving ikke fungerer. Ingen har en overordnet oversikt over hvilke lokale behov den samiske barnehagesektoren har og hvilket kompetansetilbud som er gitt og gis.
Samfunnet opplever nå kompetansekrise og mangel på fagfolk, det samme gjelder den samiske barnehagesektoren over hele landet. Det er utfordrende for barnehageeiere å rekruttere og beholde samiskspråklige ansatte, fordi de er svært attraktive i det generelle arbeidsmarkedet. Lønnsnivået i barnehagesektoren viser seg å ikke være konkurransedyktig i dette markedet.
– Denne situasjonen har negativ innvirkning på kvaliteten på det samiske innholdet i barnehagene. Sametinget er særlig bekymret for at denne situasjonen fører til at samiske barn ikke får innfridd sin rett til et barnehagetilbud som er bygd på samisk språk og kultur, noe som er en reell trussel for samiske barns rettsikkerhet. Sametinget vil derfor prioritere å arbeide for at rammer og strukturer rundt samiske barnehager og andre barnehager med samisktilbud blir tilpasset barnehagens behov, sier Mikkelsen.
Sametingets plenum skal torsdag denne uken behandle sametingsrådets redegjørelse om kvalitetsutvikling i den samiske barnehagesektoren. Et av Sametingets tiltak er å tilpasse Sametingets tilskuddsordninger slik at det bidrar til kompetanseutvikling. Sametinget vurderer om det skal stilles krav om at barnehager som får støtte skal følge kompetansehevingstiltak og systematisere språkarbeidet etter sterke språkmodeller.