Pressemelding

Parat - 12.07.2022

SAS-piloter om arbeidstid og liten fleksibilitet

SAS-ledelsen skaper et inntrykk av at pilotene i SAS jobber lite, sammenlignet med piloter i andre flyselskaper. Leder for SAS pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, er redd befolkningens inntrykk av SAS-pilotene er liten fleksibilitet og at alt vil løse seg om de er villige til å jobbe mer.

Leder i SAS Norge flygerforening i Parat, Jan Levi Skogvang. Foto: Trygve Bergsland.

Partene i SAS-konflikten møtes til ny mekling onsdag. Skogvang håper SAS-ledelsen nå er villige til å føre reelle forhandlinger.
– Det er mange ting som må løses i en slik mekling, en av utfordringene er arbeidstid og fleksibilitet i form av selskapets behov for tilgang på piloter ved behov. Vi mener selskapet har tilgang på store ressurser, men som SAS ikke evner å utnytte på en effektiv måte, sier Skogvang.

Arbeidsgiver kan fritt disponere pilotenes arbeidstid
Skogvang sier pilotene i dag jobber 47,5 timers uke, i motsetning til normalarbeidstiden i Norge som er 37,5 timer per uke.
– Vi har i forhandlingene med SAS-ledelsen tilbudt oss å øke arbeidstiden pr. uke fra 47,5 timer, til 60 timers uke. Ifølge internasjonale bestemmelser er det ikke tillatt å jobbe mer enn dette, men det er tydeligvis fortsatt ikke nok for SAS, sier han.

Pilotlederen sier SAS har stor frihet til å disponere pilotenes arbeidstid.
– I motsetning til veldig mange av våre konkurrenter, som jobber etter et fast mønster, har SAS mer enn halve pilotstyrken på et helvariabelt system. Det betyr at vi selv bare bestemme tre fridager i måneden. Resten av tiden står SAS fritt til å disponere oss, begrenset oppad til totalt 19 produksjonsdager i måneden. Det betyr i praksis at vi i en måned med 31 dager stiller oss til disposisjon i 28 av disse dagene, der SAS fritt kan velge hvilke dager de ønsker å ha oss på jobb, sier Skogvang.

Det er ikke pilotene som planlegger rutenettet og flygningene i SAS
Problemet er ifølge Skogvang ikke pilotenes arbeidstid, men selskapets evne til planlegging.
– Vi er piloter og ønsker å fly mest mulig. Samtidig opplever vi å være mer på bakken, enn i luften når vi er på jobb. For mange flyselskaper er det viktig å ha flyene mest mulig i luften for å tjene penger, slik er det ikke i SAS. Selskapet har frem til i dag valgt å konsentrere seg om forretningsmarkedet, og har derfor lagt opp rutenettet sitt etter dette. Filosofien er at inntjeningen kan være langt høyere på seks flygninger tur/retur Oslo-Bergen daglig, noe som utgjør ca fem flytimer og 1080 passasjerer, sammenlignet med én enkelt tur/retur Oslo-Kanariøyene med hele elleve flytimer og 360 passasjerer om bord, sier Skogvang.

Leder for SAS i Norge, Kjetil Håbjørg, uttalte i en kommentar til NTB 7. juli at SAS må ha en løsning som er mer lønnsom og fleksibel, noe han mener ikke er mulig med dagens avtale.
– Det er trist at SAS-ledelsen ikke evner å se hva man allerede har og mener det må to nye selskaper til for å gjøre den jobben vi allerede gjør i dag. For å tilfredsstille behovet for fritid- og charterreiser jobber mange av oss opp til syv sammenhengende helger gjennom sommeren, sier Skogvang.

SAS-piloter flyr maksimalt i morgen- og ettermiddagsrushet, og mindre i tidsrommet mellom disse.
– Dagens forretningsgrunnlag fører til arbeidsdager, med lange pauser mellom flygningene. Den reelle arbeidsdagen vår kan da bli på ti timer, mens flytiden kanskje er tre timer. Så det å sammenligne SAS-pilotenes timeproduksjon i luften med piloter i andre selskaper, blir omtrent som å sammenligne epler og pærer. Eller som å påstå at NRKs nyhetsopplesere kun jobber den tiden de er synlige på skjermen, sier Skogvang.

Dårlig utnyttelse av kostbare ressurser
Skogvang mener selskapet må utnytte fly og besetning mye bedre enn i dag.
– Flyene er der og vi piloter er tilgjengelige. Problemet er SAS-ledelsen som ikke evner å utnytte ressursene, men velger å legge skylden på oss piloter. Så la meg spørre: Hvilke andre arbeidstakere i Norge ville finne seg i å ha én frihelg i måneden, åpning for 60 timers arbeidsuke og kan være på jobb syv helger på rad? I tillegg blir vi feilaktig hengt ut i media for både å ha lukrative avtaler og ikke jobbe nok, sier en oppgitt pilotleder.

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS