Pressemelding

Torger Samuelsen, Nordkapp SV - 12.09.2012

Sentralisering og LOSA

Det var en krampaktig artikkel som sto i FD og Finnmarken i forrige uke, der SV leder i Finnmark Johnny Ingebrigtsen og Aps Bente Haug fortvilet prøvde å antyde at sentraliseringstendensene i Finnmark rundt stedene Hammerfest, Alta og Kirkenes var verd å satse mer på. At disse stedene gjennom sentrale politiske prioriteringer, har opplevd en meget god utvikling, er alle i Finnmark glade for.
Men at fylkets egne politikere skal fortsette sentraliseringen, ta aktiviteter fra sårbare kystkommuner som i en årrekke har kjempet for sin eksistens, men som samtidig har betjent basisen for Finnmark fylke, nemlig fesk og turisme, er meget betenkelig. Dette har aldri vært SVs politikk. Vi har alltid vært solidarisk og talt utkantenes sak, en fordeling av godene også ut til distriktene. Denne gangen gjelder det den videregående skolestrukturen.
I fylkestingsak 12/14 vedtok fylkestinget å avslutte LOSA(Lokal opplæring i samarbeid med arbeidslivet) ordningen. Bakgrunnen må være som det fremgår av artikkelen at 50 prosent av elevene avslutter skolegangen uten å få vitnemål, 1000 stykker hvert år. At LOSA ordningen må lide på grunn av dette, er helt uforståelig. Det skulle være unødvendig å gjenta for fylkestingpolitikerne LOSA ordningens fordeler:
For det første har mange elever i LOSA kommunene uttalt at de ikke hadde tatt et videregående utdanningsløp hvis LOSA tilbudet ikke hadde eksistert. Ved en sentralisering av tilbudet vil utdanningsnivået ytterligere svekkes i befolkningen og skape forskjeller i forhold til resten av landet.
For det andre: LOSA vgI har høy gjennomføringsgrad – lite frafall , 6 prosent slutter – gode karakterer – elevene(15-16 år) går vk 1 hjemme, trygt og rimelig, - digital kompetanse bygd opp – bytter skole en gang – kompetanse i småkommunene – LOSA kan videreutvikles.
En god organisasjon med kompetanse som er bygd opp skal bort. Påstanden om 40 prosent ledig kapasitet er galt. Kapasiteten kan tilpasses behovet. Skolen som har administrert LOSA, Nordkapp maritime fagskole, er en god skole med gode resultater. I motsetning til 50 prosent frafall, fullfører 80 prosent av elevene løpet der. Samtidig er ikke skolen tatt med på råd når det gjelder økonomiske innsparingstiltak eller er med i prosessen som skal erstatte LOSA.
Det merkelige med hele situasjonen, er at folketallet i Finnmark øker, fraflyttinga fra småkommunene stabilisert og Finnmark fylke står foran store og positive framtidsutsikter.
Fylkesordfører Runar Sjåstad (FD 11/9) antyder et tettere samarbeid mellom fylket, kommunene og fylkesmannen for å styrke grunnskolen. Det er riktig. Det er her motivasjonen til skolegang bygges opp.
Remi Strand, leder Vardø AP og fylkestingrepresentant antyder at ” AP har vært garantisten for solidaritet og jevn fordeling til alle, ikke bare til de store og sterke.” (FD 11/9) Håper han hvisker det i øret på Bente Haug AP, så skal vi i Nordkapp SV riste litt i han Johnny Ingebrigtsen.
Med et godt skoleår,
hilsen
Torger Samuelsen
Nordkapp SV
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS