– Dette er strålende nyheter, sier John Olav Tande. Utbygging i Nordsjøen går hånd i hånd med forskning, og de prosjektene som settes i gang vil eskalere teknologiutviklingen.
Et av NorthWinds hovedmål er å redusere kostnadene for havvind sammen med de over 50 industri- og forskningspartnerne i senteret. Dette kan oppnås med en kombinasjon av utbygging, forskning og innovasjon.
– Utbyggingen må gjøres i stort nok volum så industrien og leverandørkjeder kan utvikles. Det er det som gjør dagens nyhet gledelig, sier Tande.
Ifølge Dagens næringsliv skal EU-toppledere møtes i Danmark for å diskutere havvind i Nordsjøen neste uke for å bli enige om "en felles visjon for utbygging av havvind i Nordsjøen". Men Norge er ikke invitert.
– Jeg skal til Danmark i dag for å møte Danmarks Tekniske Universitet med NTNU. Sammen har vi et strategisk samarbeid om havvind. Det er helt avgjørende for Norge å koble sin satsing på havvind mot de andre Nordsjølandene, sier Tande.
Tidligere i år har SINTEF, sammen med forskningsinstitusjoner i Nederland, Tyskland og Danmark, laget en beskrivelse av forskningsutfordringene som må løses for at EU skal nå sine mål om 300 GW installert havvind kapasitet innen 2050.
– Norge eksporterer allerede teknologi og tjenester for 10 milliarder NOK årlig. Med utbyggingen som skal skje i Europa fremover kan denne norske eksportindustrien tidobles om vi tar de riktige grepene.
|