Sammen med forsker og prosjektleder Alexander Nissen skal han få frem ny kunnskap om hvordan migrasjonsrelatert stress og psykisk helse påvirker flyktningers deltakelse i arbeidslivet.
Voldsom vekst i antall flyktninger
Antallet flyktninger og internt fordrevne globalt er nesten tredoblet siden 2012. Norge har tatt imot betydelig flere flyktninger de siste årene enn noen gang tidligere, da særlig fra Syria og Ukraina.
– Forskning fra flere land viser at andelen av flyktninger som integreres i arbeidslivet er lavere enn andelen blant andre grupper av migranter. Få studier har undersøkt hvordan psykisk helse og migrasjonsrelatert stress kan være forklarende faktorer til dette. I dette prosjektet skal vi blant annet se på barrierer og muligheter for inkludering i arbeidslivet, sier Nissen.
Vanskelig å rekruttere
Flyktninger, som andre minoritetsgrupper, er ofte vanskelig å rekruttere til forskning. Det medfører at man har lite kunnskap om hvordan arbeid og helse henger sammen for denne gruppen.
– I Norge har vi heldigvis tilgang på gode registerdata. Det er data som kan kaste lys over hvilken betydning psykisk helse har for deltakelse i arbeidslivet. I tillegg har vi allerede samlet inn data i to nasjonale survey-undersøkelser av syriske flyktninger til Norge og Sverige, som skal brukes i det nye prosjektet, sier Andersen.
Tre arbeidspakker
Dette blir den første studien internasjonalt som kobler survey- og registerdata på arbeid, helse og migrasjonsrelatert stress. I første arbeidspakke skal forskerne bruke registerdata om flyktninger som kom til Norge mellom 2008 og 2018. Forskerne vil belyse hvordan psykisk uhelse i en tidlig fase etter ankomst, og spesielt under Introduksjonsprogrammet, er forbundet med senere deltakelse i arbeidslivet.
– I arbeidspakke to skal vi undersøke hvordan traumatiske opplevelser, og negative opplevelser etter flukt, som for eksempel opplevd diskriminering og utenforskap, sammen med psykisk uhelse påvirker arbeid og inkludering, forteller Nissen.
Kjønnsforskjeller skal også belyses
I den tredje arbeidspakken skal forskerne undersøke spesielt hvilke barrierer flyktningkvinner opplever mot arbeidsdeltakelse. Basert på intervjuer med kvinner som har flyktet fra Syria og Ukraina skal forskerne finne ut hvilke tiltak som flyktningene selv mener bør tas i bruk for å øke flyktningkvinners deltakelse i arbeidslivet
Prosjektet er gitt navnet Health, education and labor market integrations in refugees – a cross-country longitudinal, mixed-method study (HEaL).
|