Pressemelding
Skal ta rotta på rottene med internettoppkoblede rottefeller
Når vinterkulda nå kommer for alvor må du være oppmerksom på ubudne gjester. De tre siste årene er det utbetalt 200 millioner kroner grunnet skader som følge av rotter og mus. Men nå vil rottene møte motstand som aldri før. Med teknologi skal lokale rørnettverk tømmes for rotter.
Sammen med Anticimex har Com4 bidratt i utviklingen av smarte rottefeller i form av å blant annet levere SIM-kort som er tilpasset Anticimex sine behov for kommunikasjonskvalitet. Feller som momentant avliver rottene med butte spyd eller 6000 watt – avhengig av om de er over eller under bakken.
Fire rotter per hundre meter
Stein André Larner, administrerende direktør i Com4, sier det ikke finnes noen eksakte tall på hvor mange rotter som befinner seg i landets kloakknett, men at det er et yrende liv der nede.
– I København har de regnet ut at det er ca. fire rotter per hundre meter avløpsledning. Med samme bestand i norske byer blir det ca. 88 000 rotter i Oslos kloakksystem, mens det for eksempel i Trondheim og Bergen svinser henholdsvis 25000 og 20000 rotter rundt i kloakken. Et rottepar blir til 1000 individer på ett år. Med de smarte internettoppkoblede rottefellene har vi et langt mer effektivt våpen mot rottene enn noen gang tidligere, sier han.
Flytter inn
I disse dager flytter gnagerne inn i varmen dersom de får muligheten til det. Dette kan i verste fall medføre store skader på elanlegg, vannrør og selve bygget. Med de nye elektroniske rottefellene som blir plassert ut på stadig flere plasser i vårt langstrakte land, vil kampen mot de små gnagerne bli langt enklere. Erik Thomas Gjølme, produktsjef i Anticimex, sier de ny hi-tech rottefellene er i ferd med å utkonkurrere de tradisjonelle giftbaserte.
– De smarte rottefellene er utstyrt med et simkort fra Com4 som gjør det mulig å overføre data til en sentral for enkelt å se når fellene må tømmes. I kloakkene utløser en sensor butte spyd som momentant tar livet av enhver rotte som kommer i dens vei. Rottene skylles vekk i det store intet, og det er derfor ikke behov for tømming. På bakkenivå får rottene et massivt støt før de transporteres til en oppbevaringsboks inne i fella. Når den er full sendes det datasignaler via mobilnettet til Com4 for å gi beskjed om at den må tømmes, forklarer han.
Giftfri skadedyrbekjempelse
Erik Thomas Gjølme sier at bransjen har beveget seg over i en ny hverdag der kravene til giftfri skadedyrbekjempelse er økende.
– Vi ser spesielt på bedriftsmarkedet at det stilles helt andre krav nå enn for bare noen år siden. Stadig flere bedrifter er miljøsertifiserte og vil unngå bruk av gift. Hvilket vi i Anticimex også er opptatt av. Med smarte rottefeller har vi en langt mer effektiv løsning for skadedyrbekjempelse og ivaretagelse av miljøet, sier han.
Vær føre var
Det er nå før snøen kommer man må være ekstra oppmerksom på å forebygge med riktig sikring av huset mot ubudne gjester. Mus kan komme seg gjennom hull på størrelse med en sukkerbit. Det er derfor viktig å se etter sprekker på grunnmur og under kledningen på huset før snøen kommer. Disse åpningene må tettes, aller helst med metall eller andre spesialprodukter beregnet mot inntrekk av gnagere, da det er viktig å hindre dyrene å gnage seg igjennom.