Pressemelding

Tryg Forsikring - 16.03.2018

Skituren kan bli et mareritt for hunden din

Hvert år blir mange firbeinte turkamerater skadet i skiløypene. Skisesongen, vinterferien og ikke minst påsken, er høysesong for kuttskader, mange på grunn av fjellski med stålkanter. Noen ganger er skadene svært alvorlige.

– Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet. Det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden. Den hyppigste skaden er kutting av akillessenen. Dette er en alvorlig skade som krever langvarig rekonvalesens, og høy grad av kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadete beinet, sier Tor Kvinge, veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Mange har hundeforsikring og forsikringsbransjen merker også pågang i vintersesongen.

– Vi opplever hver vinter å motta flere skademeldinger om hunder som har skadet seg i skiløypene. Fjellski med stålkanter er ofte synderen når det kommer til kuttskader. Vi oppfordrer hundeeiere til å lære seg førstehjelp og ha med nødvendig førstehjelpsutstyr i sekken når hunden er med på skituren, sier Espen Opedal, direktør for Tryg Forsikring.

Stikkskader fra stav

Veterinær Kvinge ser med egne øyne hvor stor skade ulykker i skiløypa kan medføre for hunder. Og det er ikke bare ski med skarpe kanter som utgjør en risiko.

– Nei, vi ser også stikkskader fra stav. Dette er oftest inn til brysthule eller bukhule som alltid er alvorlig. Andre skader er kuttskader på lemmer fra skaresnø. Frostskader ser jeg lite av, men har hørt fra kollegaer på Østlandet som ser dette hyppigere. Særlig utsatte er pung på hannhunder og jur på tisper, sier den erfarne veterinæren.

Er du hundeeier og planlegger å ta med hunden på skitur bør du vurdere å bruke fjellski uten stålkanter, eventuelt fjellski med stålkant kun på midten av skiene. Det er også mulig å få slipt ned stålkantene på skiene.

– Skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og gi langvarige eller permanente komplikasjoner. Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overfladisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk.

Er såret overfladisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, og rense det hver dag til såret er tørt, sier Kvinge.

Han anbefaler alle å ha med sårrens, kompresser, bandasje, plastertape og saks i tursekken.

– Har ulykken skjedd og du er usikker eller ser at hunden blør kraftig, bør du uansett ta kontakt med veterinær så snart det lar seg gjøre, sier han.

Kan bli kostbar behandling

Skulle ulykken være ute kan det fort bli kostbart å behandle en skadet hund. Er det akutt og utenfor åpningstid er det ikke uvanlig at behandlinger koster fra

15.000 kroner og oppover. Da er det viktig å ha en god hundeforsikring for å slippe de største økonomiske bekymringene.

– En god hundeforsikring dekker selvsagt undersøkelse og behandling hos veterinær hvis hunden får kuttskader i skiløypa. Trygs hundeforsikring er anbefalt av Norsk familieøkonomi og blant de beste på markedet, sier Opedal.

Han minner også om viktigheten av å ha hunden i bånd i skiløyper der det ferdes mye folk.

– Da er det mindre risiko for at hunden blir påkjørt av enten skikjørere eller pulker, sier han.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS