Pressemelding

Godfisk - 28.01.2013

Skreien – kystens eventyrer

Skrei er en myteomspunnet fisk med rike tradisjoner og fantastisk historie. Den har også hatt stor betydning både for kultur og verdiskapning langs kysten.

Ordet skrei kommer av det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover. Navnet har den fått fordi denne torsken vandrer fra Barentshavet til våre farvann for å gyte.

Verdiskaper av rang
Lisbeth Bjørvig Hansen, markedssjef i Norges sjømatråd, fremhever skreiens betydning for utviklingen av kyst-Norge.

– Skrei er virkelig verdt å vente på. Når du bruker denne råvaren skriver du også videre på vår felles kysthistorie. Skreifisket har gjennom tidene etablert livskraftige lokalsamfunn langs kysten, og skreiens vandringsmønster har faktisk bidratt til å endre landet vårt, sier hun.

Lær av nordlendingene
Skrei svømmer inn til kysten etter å ha tilbakelagt en svømmetur på over 1000 kilometer fra Barentshavet. Skreien gyter på det samme stedet den ble unnfanget minst fem år tidligere. Nordlendingene er i langt større grad kjent med skrei, og i tillegg mer tro mot tilbehør ved servering av skrei. Det kommer frem i en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Norges sjømatråd.

Anbefaler stekt skrei
Skreien er den flakende hvite fisken med den friske smaken. Sjømatrådets representant vil gjerne friste med en litt moderne vri på den tradisjonsrike fisken.

– Stekt skrei med erter og hollandaise er like enkel å lage som den er å like. Prøv den og bli kjent med en viktig del av norsk matkultur, sier Lisbeth Bjørvig Hansen.

Hun anbefaler også Godfisk.no for flere gode oppskrifter som kan inspirere deg til å smake skrei både på tradisjonelt vis og med en moderne vri.

Fakta om nordmenn og skrei
• Tre av fire nordlendinger spiser skrei en eller flere ganger i løpet av skreisesongen
• 32 prosent av de spurte i Nord-Norge kjenner til forskjellen på torsk og skrei, mens under halvparten på Østlandet vet hva som skiller de to fisketypene
• 44 prosent oppgir at de ikke vet hva som har best kvalitet av torsk eller skrei
Norstat har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra Norges sjømatråd i begynnelsen av desember 2012. Undersøkelsen ble gjennomført på telefon med et landsrepresentativt utvalg med 1000 respondenter.

Stekt skrei med erter og hollandaise

Ingredienser
800 g skreifilet
1 fedd hvitløk
2 ss smør
salt
solsikkeolje

Ertepureì
500 g fryste erter
1 fedd hvitløk
1 ss smør
3 ss olivenolje
salt og pepper

Hollandaise
1 dl hvitvin
2 eggeplommer
2 ss vann
4 ss smør
salt og pepper
sitronsaft

Tilbehør
100 g bacon

Framgangsmåte
Skjær skreien i serveringsstykker og dryss med salt. La dem ligge i 7 minutter før du skyller av saltet. Tørk stykkene lett med tørkepapir. Stek skreistykkene i olje i ca. 3 minutter. Ha i skivet hvitløk og smør, og snu skreistykkene. Stek dem ferdig mens du øser hvitløkssmøret over, etter ca. 2 minutter.

Ertepureì
Kok ertene møre i vann sammen med hakket hvitløk. hell av kokevannet og mos med en stavmikser eller foodprosessor. rør inn smør og olje, og smak til med salt og pepper.

Hollandaise
Kok hvitvin inn til en tredel, og pisk eggeplommene sammen i en bolle. Sett bollen i vannbad og pisk inn den varme vinen. Når det begynner å tykne og ligne på majones pisker du inn vann. Pisk inn smøret, litt om gangen. Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft.

Tilbehør
Skjær bacon i terninger og stek i tørr stekepanne til det er sprøtt og gyllent. Server skreien på ertepureì med hollandaise og bacon over.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS