Studentlederen er svært skuffet over at regjeringen ikke valgte å løfte studentøkonomien i dagens forslag til statsbudsjett, utover prisvekstjustering. Han peker på at studiestøtten over lang tid ikke er prisjustert tilsvarende prisstigning, og at studentene stadig får trangere kår.
Må jobbe for å klare seg
- Dette er skuffende. En skyhøy prisvekst det siste året, har gjort det nærmest umulig å være heltidsstudent i Norge. Langt fra alle kan få penger hjemmefra. Over halvparten av studentene må jobbe for å klare seg, og de bruker i snitt 50 timer i uken på jobb og studier. Dette går ikke i lengden, sier studentlederen. Steen Nitschke forventer nå en opptrappingsplan for få studielånet og -stipendet til et nivå det er mulig å leve av.
Han er bekymret for at dagens økonomiske situasjon også er med på å skape et klasseskille blant studentene.
- Svært mange studenter er avhengig av jevnlig støtte fra foreldre for å klare seg økonomisk. Studenter uten mulighet for hjelp hjemmefra risikerer å bli skviset ut av utdanningssystemet. Det blir galt dersom foreldrenes lommebok skal avgjøre om vi kan studere eller ikke, sier Nitschke.
Studiestøtten slukes av husleie
En undersøkelse gjort blant Teknas egne studenter, viste at hele 78 prosent av studentene bruker over halvparten av studiestøtten til husleie. 4 av 10 sier at de sliter med å få endene til å møtes økonomisk, og 54 prosent er avhengig av en deltidsjobb for å klare seg økonomisk. 35 prosent av studentene sier at de er avhengig av jevnlig støtte fra foreldre for å klare seg økonomisk.
- Regjeringen er i ferd med å begrave heltidsstudenten. Når de fleste bruker over 50 prosent av studiestøtten til husleie, sier det seg selv at det er nesten umulig å være heltidsstudent, sier Marcus Steen Nitschke.
Han håper nå SV vil lege press på regjeringen, slik at nye bevilgninger likevel kan sikres når det reviderte budsjettet skal vedtas i Stortinget.
|