Naturen er gratis
En fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av forsikringsselskapet Fremtind viser at nordmenn med lavere inntekt stort sett vil tilbringe påsken hjemme, mens det er de med høy inntekt som svarer at de skal reise utenlands. Bogstrand Sagen oppfordrer alle, uansett om de er på hytta eller hjemme, til å bruke de ekstra fridagene til å komme seg ut.
–Frisk luft er godt for kropp og sjel og heldigvis er naturen gratis.En hyggelig tur med venner eller familie kan kombineres med både bålkos eller noe annet godt på tur. Du kan gjøre det enkelt og ta med en suppe som du lager ferdig hjemme på en termos, du kan også lage en god sandwich som du kan varme på en primus.
Mange forbinder også påske med pølser. Et enkelt pølsemåltid kan gjøres ekstra godt dersom du serverer dem med en fargerik topping.
– Pimp dem opp, og gjør pølsemåltidet mer næringsrikt med grønt som tilbehør. Topp med coleslaw, mangosalsa, salatblader, guacamole, tomatsalsa, syltet rødløk eller en rødkålsalat. Dette er noe du kan lage på forhånd. Det vil garantert falle i smak.
– Appelsinen må selvsagt med på tur, påpeker ernæringsrådgiveren som kan fortelle at nordmenn spiser enormt mye appelsin i påsken, i snitt 1 kg hver, noe som tilsvarer ca 6 appelsiner.
Bruk opp matsvinnet til å lage fargerik påskepynt
– Farge påskeegg? Dette er en aktivitet barna garantert vil synes er morsom. Blås ut egg og bruk grønnsaker som begynner å bli slitne til å lage fargerike påskeegg, eller bruk skrellet. Løkskall gir en kjempefin farge. Det samme gjør rødkål, blåbær, skall fra rødløk, gulrot og rødbeter. Om du skal ha rødbeter eller gulrot som en del av rotgrønnsakene til påskelammet kan du bruke skrellet til å farge egg. Kok opp vann med bær, grønnsaker eller skrell, og legg utblåste eggeskall i vannet etter det har blitt kaldt. Fargen blir sterkere jo lengre du lar eggeskallene ligge i.
Bruk eggene som du blåser ut til bakst eller eggerøre, oppfordrer hun og forteller at du også kan koke hele egg i vann med forskjellige bær og grønnsaker, om du vil servere fargerike egg til påskefrokosten.
Lag god middag
Det er noen klassiske retter som ofte forbindes med påske. Ovnsbakte rotgrønnsaker til påskelammet er en utrolig god kombinasjon og løfter måltidet mange hakk.
Ovnsbakte grønnsaker som sellerirot, gulrot, persillerot, pastinakk og løk, er vakre å se på, passer til det meste på påskemenyen til folk flest.
– Det skjer noe magisk med disse grønnsakene når de bakes i ovnen – de får en mild og søtlig smak, også er det så enkelt: de gjør seg jo selv i ovnen, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, i OFG. Fløtegratinerte poteter hører også med til påskeserveringen, og de kan du bake i ovnen samtidig som du baker rotgrønnsakene, sier hun og fortsetter;
– En enkel variant er sellerirot i terninger, bakt i oven og servert med erter og tyttebær. Nydelig til lammesteika.
1 Økonomi styrer nordmenns påskeplaner | Fremtind (ntb.no)
Flere oppskrifter til påskemenyen
|