Pressemelding
Slik står det til med folkehelsa i Finnmark
«Kunnskapsgrunnlag for folkehelse i Finnmark-Finnmárku» ligger nå ute. Les om blant annet befolkningsutvikling, oppvekst og levekår i Finnmark.
Det er Finnmark fylkeskommune som i samarbeid med Norut AS har utarbeidet dokumentet «Kunnskapsgrunnlag for folkehelse i Finnmark-Finnmárku». Dokumentet forteller om befolkningsutvikling, om oppvekst og levekår, og om fysisk, biologisk, kjemisk og sosialt miljø.
Få fødsler, men innvandring bidrar til folkevekst
Analyser av befolkningsutviklingen i Finnmark viser at vi har stor utflytting av ungdom fra fylket. Det er relativt få kvinner i fruktbar alder i Finnmark, dette betyr videre færre barnefødsler.
Til tross for dette bidrar innvandring til at Finnmark har en moderat folketilvekst. Finnmark vil også i framtida være avhengig av innvandring for å holde folketallet oppe.
Om fattigdom og sosial ulikhet
Når det gjelder fattigdom og sosial ulikhet viser rapporten at Finnmark har færre husholdninger med lav inntekt enn i landet for øvrig.
I snitt er barnefattigdommen i Finnmark 1,5 % lavere enn i resten av landet, men enkelte finnmarkskommuner sliter med en barnefattigdom godt over landsgjennomsnittet.
Relasjoner bidrar til god helse og trivsel
Levekårsundersøkelsen om helse, omsorg og sosial kontekst fra 2015, viser at befolkningen i Finnmark har gode relasjoner og føler at det er noen som bryr seg om hvordan de har det. Nære relasjoner med familie, venner og andre bidrar til trivsel og god psykisk helse.
Samtidig er tallet for ensomhet blant unge høyere i fylket enn for landet for øvrig. I følge en undersøkelse gjort av Ungdata/Kommunehelsa, opplevde 23,5 % av ungdommen i Finnmark ensomhet i 2016. Tallet for hele landet for øvrig er på 18,2 %.
Brukes til planlegging
Alle fylkeskommuner er pålagt å utvikle slike oversiktsdokumenter for sitt fylke. Innholdet i kunnskapsgrunnlaget kan være interessant for mange.
Kommuner og fylkeskommunen kan bruke kunnskapen fra dette dokumentet i planlegging og i videre samfunnsutvikling. Men innholdet kan også være interessant for næringslivet, organisasjoner, lag/foreninger og enkelt personer som er interessert i å bidra til utvikling av gode lokalsamfunn og nærmiljøutvikling.