Pressemelding

Sonos - 15.08.2023

Slipper musikk skapt for å fremprovosere fysiske reaksjoner

Eric J har produsert en låt full av komponenter, som vitenskapelig bevist skal gi lytterne musikalske frysninger.

 

– Jobben min er å få folk til å koble seg følelsesmessig til musikk. Jeg gjorde et dypdykk i forskningen for å finne ut hvordan jeg kunne utnytte vitenskapen som er gjort rundt musikalske frysninger, sier musikkprodusent og låtskriver Eric J Dubowsky.

 

Produsenten har jobbet tett med artister som St. Vincent, The Chemical Brothers, Flight Facilities, Weezer og Kylie Minogue. Han har også jobbet med Tove Lo og Kygo. Nylig slapp han låta «Frisson Trigger», som er gjort i samarbeid med det amerikanske høyttalerselskapet Sonos. I låta har Dubowsky gjort spesifikke musikalske grep, som vitenskapelig bevist skal kunne fremprovosere musikalske frysninger hos lytterne.

 

Musikalske frysninger er en psykofysiologisk reaksjon som fremkalles av musikk. De gir en behagelig følelse – kribling i huden, frysninger, gåsehud og pupilleutvidelse. Lydsporet utnytter også egenskapene til Dolby Atmos og Sonos’ nye lydinnovasjon i høyttaleren Era 300.

 

Individuelle reaksjoner

Rolf Inge Godøy, professor ved Institutt for musikkvitenskap på Universitetet i Oslo, jobber med et prosjekt der de har sett nærmere på musikalske frysninger. Han forklarer at det er musikalske egenskaper ved lydene i musikken, som fremkaller de fysiske reaksjonene.

 

– Egenskaper som klangfarger, harmonikk, melodiske konturer, rytmiske elementer, opplevd driv i musikken, følelse av å bli revet med og ikke minst, opplevelse av plutselige endringer. En frysning er en meget sterk følelsesmessig begivenhet, en følelsesmessig topp, som gjerne kan ledsages av et øyeblikks frysningsfølelse, sier Godøy.

 

Den tidligere Grammy, Emmy og Aria-vinneren forteller at opplevelsen av musikken varierer fra person til person, og at lytternes reaksjoner gir utslag på ulike steder i lydsporet.

 

– Låta er full av musikalske triggere for frysninger, men opplevelsen av dem er veldig personlig, og vi ser at lytterne har reagert på forskjellige musikalske triggere, forklarer Dubowsky.

 

Følelser i sving

Solange Glasser, musikkpsykolog og foreleser ved Universitetet i Melbourne, har forsket nærmere på musikk og hva det betyr for folk. Hun opplever at musikk har mye å si for hvordan vi har det. I en av de siste undersøkelsene som ble gjennomført under pandemien, fant Glasser og hennes kollegaer ut at 81 % opplevde selvmedfølelse når de lyttet til musikk.

 

– Under pandemien ble det å lytte til musikk en måte å være sosial på. Selv om man er lei seg, kan det være fint å kjenne på de musikalske frysingene musikken kan gi, sier Glasser, og legger til:

 

– Det er ofte en misforståelse at musikalsk kreativitet bare kan oppleves av artisten, for det ligger også mye kreativitet i det å lytte til musikk. Det vekker følelser av ærefrykt, jorder oss i nåtiden og hjelper oss å gjenopprette kontakten med følelsene våre. Det gir en følelse av både handlefrihet og tilhørighet, sier hun.

 

Siden det viser seg at musikk betyr mye for hvordan folk har det og sprer glede, har Sonos bestemt seg for å gjøre det de kan for å gi en mer nær og intim gjengivelse av lyd, en lyd som er ekte og i tråd med artistens intensjoner.

 

– I Sonos inspireres og drives vi av innovasjoner, som kan endre måten vi lytter på. Lanseringen av Era-familien markerer denne utviklingen av lytteopplevelsen, og Era 300 er vår første smarthøyttaler med romtilpasset lyd, sier Giles Martin, leder for Sound Experience i Sonos.

 

For mer informasjon, gå til sonos.com, og følg med på @sonos.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS