Pressemelding

Creditsafe - 03.03.2025

Solid konkursnedgang i februar

Konkurstallene for februar viser at pilene peker i riktig retning, med en betydelig nedgang sammenlignet med fjoråret. Det skyldes i stor grad at det er færre konkurser innen bygg og anlegg, men gir disse tallene et riktig bilde av situasjonen i bransjen?

302 norske selskaper gikk konkurs i løpet av februar. Det gir en betydelig nedgang på hele 14%, sammenlignet med fjorårets 352 konkurser i samme periode, og er også lavere en konkurstallene for februar 2023.

– Statistikkene for februar viser utvilsomt en solid nedgang i antall konkurser, og da særlig innen bygg og anlegg, samt i detaljhandelen, bemerker daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

– Men vi må ikke la oss lure av tallene. Om vi dykker litt dypere ned i tallene ser vi at det fremdeles er bygg og anlegg som dominerer konkurslistene når det kommer til størrelse og omfang, påpeker han.

Færre konkurser, men større i omfang

“Kun” 32 selskaper innen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet gikk konkurs i februar. Det er ti færre enn i fjor, og tilsvarer en nedgang på 21%. Innen oppføring av bygninger ble det registrert 34 konkurser, en nedgang på hele 45% sammenlignet med 62 konkurser i februar i fjor.

– Ved første øyekast ser dette svært positivt ut for bygg og anlegg, men bak tallene skjuler det seg en virkelighet som fremdeles er svært krevende, sier Fjærestad, som fortsatt er langt unna å friskmelde byggebransjen.

Denne krevende virkeligheten gir seg raskt til kjenne i listen over månedens største konkurser. Her er det fortsatt en stor overvekt av entreprenører og byggfirmaer, deriblant Kinneberg Bygg og Brannsikring, X Anlegg, Markhus Bolig og B-G Entreprenør.

Stadig tydeligere ringvirkninger

I tillegg finner vi flere aktører som har sin kundebase i byggsektoren, blant dem profilerte selskaper som Woodcon, Sagstuen, Brick og Rcontainer. Og litt lenger ned på listen begynner også eiendomsselskapene å dukke opp.

– Det er dessverre en helt åpenbar logikk i denne utviklingen. Når en bransje strever så lenge som byggebransjen har gjort, er det de mindre entreprenørene som ryker først. Da ser vi også de store volumene. De store selskapene har greid å holde ut, men nå ser vi at det også kommer en rekke større konkurser. I tillegg ser vi at utfordringene i bransjen for alvor begynner å spre seg til arkitekter, produsenter og eiendomsselskaper, utdyper Fjærestad.

Konkursnedgang i detaljhandelen

I likhet med bygg og anlegg så også detaljhandelen en markant konkursnedgang på 15% i februar, mens serveringsbransjen ligger på samme nivå som i fjor, etter en økning i årets første måned.

For agentur- og engroshandel peker pilene fremdeles oppover. 16 konkurser i februar tilsvarer en økning på 33% sammenlignet med samme måned i fjor.

Oppløftende tall i store deler av landet

På fylkesbasis viser tallene positive resultater nærmest i hele landet i februar. Den største konkursnedgangen finner vi i Vestfold (-64%), Møre og Romsdal (-59%) og Nordland (-41%), men også Innlandet (-29%), Østfold (-26%) og Akershus (-27%) hadde markant færre konkurser i år.

I motsatt ende av skalaen finner vi Buskerud, med en konkursøkning på 80% i årets korteste måned, og Agder, med en økning på 40%.

– Viktig å se de lange linjene

– Selv om det er flott å se en såpass bred positiv utvikling i februar er det viktig at vi ser de lange linjene. Konkurstall på månedsbasis gir oss kun én del av det helhetlige bildet, og det vil naturlig kunne være svingninger fra måned til måned, poengterer Fjærestad.

– I fjor var eksempelvis påsken i mars, noe som ga utslag i form av svært lave konkurstall. I år er påsken i april, og dermed forventer vi en tilsvarende stor økning i år, avslutter han.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS