Pressemelding

If Skadeforsikring - 21.08.2014

Sommeren 2014: Mat, festing og aircondition slo ut nordmenn på ferie

Infeksjoner rammer nordmenn hardt på ferie. 10 % av alle alarmsakene som ble innmeldt til Europeiske Reiseforsikring i sommer er infeksjoner. Bedervet mat, festing og aircondition har mye av skylden.
Europeiske Reiseforsikring har i løpet av juni, juli og august fått innmeldt 1400 alarmsaker. Dette er saker som er så alvorlige at debehandles ved selskapets alarmsentral. Dødsfall, hjerteinfarkter, hjerneslag, voldtekter, fall ulykker, infeksjoner og tyverier/ran.
- Gjennom hele sommeren har det vært veldig mange saker med forskjellige infeksjonssykdommer. Disse utgjør 10 % av våre 1400 innmeldte alarmsaker i juni, juli og august. Mage-tarminfeksjoner dominerer, men også luftveisinfeksjoner er hyppig forekommende, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.
Mye mage- og tarminfeksjoner
Mage- og tarminfeksjoner er vanlig, og hvert år opplever ca. 150.000 nordmenn å få diare på ferie. - Det er gjerne bedervet mat som ikke er oppbevart eller tilberedt på riktig som er «synderen», sier sykepleier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring. – Ellers overføres bakterier og virus fra hendene til maten vi spiser. Disse bakteriene kan vi få fra mange steder, for eksempel toaletter, dørhåndtak og penger. God håndhygiene er derfor helt vesentlig for å unngå å bli smittet, og ikke glem barna, sier Holmslien.
Festing kan gi luftveisinfeksjoner
- Vi ser at luftveisinfeksjoner er hyppig forekommende blant unge mennesker, og da er det ofte kombinasjonen lite søvn, lite vann, mye sol og mye alkohol som «slår ut» immunforsvaret, og resulterer i luftveisinfeksjoner, for eksempel halsbetennelser. Men også feil bruk av aircondition kan føre til luftveisinfeksjoner, sier Emma Elisabeth Vennesland.
Men også aircondition slår ut folk
- Luftveisinfeksjoner i øvre luftveier på grunn av feil bruk av aircondition kan ramme alle personer – uansett alder og helsetilstand. Men vi ser at barn og personer med nedsatt immunforsvar er ekstra utsatt. Det hender forholdsvis ofte at den syke ikke får reist hjem til riktig tid. Mest vanlig er det da at man må ta det med ro på hotellet noen dager, sier Holmslien.
- Vi er ganske uvante med temperaturer på godt over 30 grader i skyggen. Det vanlige er da å sette på airconditionen på 15 -16 grader for å «kjøle» seg litt ned. Etter 3 dager kommer forkjølelsen som setter seg i brystet og tetter luftveiene. Folk går gjerne til apoteket for å kjøpe tabletter, men blir ikke særlig bedre. Det er umulig å bade, og vanskelig å være i sola. Dette oppleves som problematisk, sier Vennesland.
- Når airconditionen skrus ned på 15 – 16 grader blir det for stor forskjell mellom ute- og innetemperaturen, og det kan føre til infeksjoner. Sett ikke klimaanlegget på noe særlig lavere enn 22 grader. Da unngår de ekstreme temperaturforskjellene som kan føre til infeksjoner i sydenferien, sier sykepleier Mari Holmslien.
Sykdom for 800 millioner kr
Nordmenns sykdom på reise kostet i 2013 787 millioner kroner fordelt på vel 98.000 saker, i følge bransjestatistikken til FNO.

Råd mot mage- og tarminfeksjoner:
* Husk at maten du spiser skal være kokt, stekt eller skrelt.
* Unngå å spise mat fra buffet hvis du ikke er helt sikker på at maten er riktig oppbevart. Maten kan gjerne være varmet opp flere ganger, eller oppbevart i feil temperatur.
*Drikk vann fra flaske, eller vær sikker på at vannet fra krana kan drikkes.
* Husk god håndvask før alle måltider, og ikke glem barna
Råd mot luftveisinfeksjoner:
* Drikk mye vann og bruk høy solfaktor
* Ikke sett aircondition-anlegget på for lav temperatur. Lavere enn 22 grader ikke er å anbefale.
* Unngå uttørring på grunn av aircondition. Det blir veldig tørr luft i et rom hvor aircondition står på hele dagen. Drikk ekstramye vann for å kompensere.
* Hvis det er mulig; unngå direkte trekk fra viften. Sett viften slik at den ikke blåser rett mot sengen. Har man mulighet til det kan man ha aircondition anlegget på i andre rom enn soverommet
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 6 800 dyktige medarbeidere kan 3,6 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS