Pressemelding

Ulf Møller, Næringspolitisk rådgiver, Fornybar Norge - 17.12.2024

Spekulanter driver ikke opp strømprisen

Det har etter hvert spredt seg en massiv misforståelse om at kraftspekulanter driver opp strømprisen i Norge. Denne misforståelsen har spredt seg langt inn i norske politiske partier, og kan derfor bidra til at Norge gjør politiske vedtak på feil grunnlag.

Det er riktig at strømprisen fastsettes i et marked. Dette kalles det fysiske strømmarkedet. De eneste som har tilgang til dette markedet er to typer aktører: De som lager og selger strømmen (i Norge er dette typisk vannkraftprodusenter og vindkraftprodusenter), og de som kjøper strømmen på vegne av forbrukerne, altså strømsalgselskapene. Her melder produsenter inn hvor mye de kan produsere til hvilken pris, og kjøpere melder inn hvor mye strøm de trenger og hva de kan være villige til å betale. Det er ingen useriøse spekulanter som har adgang til dette markedet.

Så er det riktig at prisen på strøm kan bli veldig høy i det fysiske strømmarkedet. Når strømprisen kommer opp i 10 kroner per kWh så skyldes det ikke spekulanter, men at etterspørselen fra deg og meg og fabrikker og sykehus og skoler er så stor at man må ta i bruk de dyreste kraftkildene – i Europa er dette ofte gass, olje eller brunkull – for å lage strøm nok til å dekke hele forbruket. Prisen som blir satt kalles spotprisen på strøm, enten kilowattimen kommer fra vannkraft, vindkraft eller brunkull.

Så finnes det de som spekulerer i hvordan spotprisen vil utvikle seg. Dette foregår i det finansielle markedet. Einar Aas er kanskje den mest kjente spekulanten i Norge (han var en norsk kraftspekulant som gikk dundrende konkurs fordi han til slutt gikk tom for penger når markedet falt). Det finansielle markedet kan også spille en viktig funksjon for kraftmarkedet, det er blant annet der strømselgerne sikrer seg om de vil tilby strøm på fastpris til kunder.

Det viktige er at det finnes en massiv brannmur mellom det fysiske markedet og det finansielle markedet. Spotprisen på strøm blir satt i det fysiske markedet, mens spekulantene opererer i det finansielle markedet.  Det er ingen som kan påvirke strømprisen i det fysiske markedet ved å handle i det finansielle markedet.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS