Pressemelding

Debio - 03.10.2023

Stort mangfold blant de nominerte til Matprisen 2023!

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. I det tiende året prisutdelingen arrangeres, er Marit Kolby, Delås gård og Arakataka blant de nominerte.

I dag offentliggjøres navnene på de nominerte til årets viktigste matpris! Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på. Matprisen er for dem som tar vare på det viktige jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

– Vi løser ikke klima- og naturkrisen uten å endre måten vi spiser og produserer mat på. Det er derfor Matprisen finnes: For å vise fram de viktige aktørene som går foran og som finner bærekraftige løsninger også der hvor det ikke er noe system eller politikk som bygger opp om det. Vi feirer de som dyrker, baker, steker, sanker, fisker, forsker og skriver fram maten som gir oss gode måltider, både i dag og i kommende generasjoner, sier juryleder Ingrid Kleiva Møller.

2023 er tiårsjubileum for Matprisen, og årets vinnere blir annonsert under en storstilt prisutdeling som avholdes på Sentralen i Oslo 13. november. Samtidig vil også mottakeren av KokkeKarlas stipend offentliggjøres. Dette stipendet deles ut til en ung kvinnelig kokk.

Matprisen har åtte priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, Årets salgskanal og Årets utfordring.

 

 

Arakataka i Oslo er nominert til Årets kjøkken sammen med Hardangerfjorden Lodge og Til Elise Fra Marius under Matprisen 2023.

De nominerte til Matprisen 2023 er:

Matprisen
Kolonihagen
Non Dos
Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund

Årets kjøkken
Arakataka (Oslo)
Hardanger Fjord Lodge (Vestland)
Til Elise fra Marius (Nordland)

Årets produsent
Ask Spekehus (Viken)
Far Seafood (Agder)
Solhatt (Innlandet)

Årets formidler
Maja Skogstad og Susann Stave, Barnematbyen
Marit Kolby
Tor Jacob Solberg

Årets storkjøkken
Coor
Hurtigruten
UiO-seksjon for innkjøp

Årets salgskanal
Dagens
Matfra.no
Oda

Debioprisen
Asia Restaurant (Oslo)
Delås gård (Viken)
Opaker gård (Innlandet)

Les juryens begrunnelse for nominasjonene her.

– Det varmer og gir håp å bli nominert til Debioprisen! I en tid hvor vi trenger mer oppmerksomhet rundt det medmenneskelige, på lokal mat, lokale kretsløp og sammenhenger, er Matprisen en viktig måte å løfte budskapet på. Det gir oss videre lyst til å fortsette det viktige arbeidet med å produsere mat på norske ressurser og formidle hvordan dette kan gjøres på en bærekraftig måte. Godt gammeldags 'ærbe' og flere hender i jorda. Det er dette vi brenner for! At vi sammen dekker Norge med levende bygder, matproduksjon og et liv på norsk fotosyntese, sier Raymund Watvedt fra Delås gård. De er nominert til Debioprisen sammen med restauranten Asia og Opaker gård.

I priskategorien Årets formidler er Marit Kolby en av de tre nominerte sammen med Maja Skogstad og Susann Stave som driver Barnematbyen og den nye lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg. Kolby kommenterer nominasjonen slik:

– Hva skal vi spise? Er svaret et slags mattestykke med et fasitsvar, tilsynelatende upåvirket av lokale forutsetninger? Eller krever det en mer helhetlig forståelse, der kostholdet må være råvarebasert og tilpasset vårt eget ressursgrunnlag? Min drivkraft er å vise frem hvordan helsen til både mennesker, dyr og klode er uløselig knyttet sammen, og mitt håp er at en bedre offentlig samtale om maten kan bidra til å ivareta dette i et evighetsperspektiv. Siden Matprisen nettopp er basert på slike verdier, er det å bli nominert til prisen for årets formidler en fantastisk anerkjennelse. Jeg føler jeg allerede har vunnet litt.

 

 

Maja Skogstad og Susann Stave for Barnematbyen er nominert til Årets formidler sammen med Marit Kolby og Tor Jacob Solberg. Foto: Ida Erlandsen

Stort mangfold på tiårsjubileet

– Matprisen markerer sitt tiårsjubileum i år og det skal feires! Det har aldri kommet inn så mange forslag til kandidater som i år og kvaliteten er høy. Juryen har i løpet avhøsten vurdert over 150 enkeltvirksomheter. Vi ser et stort mangfold av virksomheter som jobber for et bærekraftig matsystem. Samtidig ser vi at det er et tøft marked for mange typer aktører, og da er det desto mer imponerende at de makter ikke bare ta hensyn til bunnlinja, men også til hva som er best for kloden, sier mangeårig jurymedlem Thomas Horne.

Som en del av tiårsmarkeringen har Matprisen arrangert et Matsymposium på Vippa hvor forskere, bønder, kunstnere og filosofer møttes i en samtale uten sneversyn og båstenkning. Målet var deling av tverrfaglige innsikter og kunnskap fra både forskningens verden og matsystemets aktører.

Les mer om juryen for Matprisen 2023 og de nominerte. Vinnerne av de åtte prisene vil kåres 13. november på Sentralen.

Praktisk informasjon

Pressebilder av alle de nominerte finnes her (legges til fortløpende). Kreditering i filnavn.

Juryen er en bredt sammensatt gruppe med ulike kompetanser og tyngder innen matpaletten i Norge. Alle i juryen har fokus på robuste matsystemer og i år består juryen av; Ingrid Kleiva Møller (juryleder og fagansvarlig for bærekraft mat i Framtiden i våre hender), Anne Marie Schrøder (kommunikasjonssjef i Matvett), Arnt Steffensen (kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta), Mikael Svensson (driver Restaurant Kontrast, Avalon og b.culture), Thomas Horne (forfatter og foredragsholder), Trond Ivar Qvale (skribent og fortsatt litt bonde), og Vegard Botterli (kommunikasjonsrådgiver i NORSØK).

Matprisen arrangeres av Debio i samarbeid med Coop Lokalmat, Meny Matskatter fra Norge, Millum, Økologisk.no, Matvalget, Nores, Norges Bondelag og Thon Hotel.

Ta kontakt med pressekontakt dersom du ønsker sitater fra andre nominerte enn de benyttet i pressemeldingen eller flere bilder av de nominerte.

Related links

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS