Pressemelding
Stortingsflertall for økt omfordeling i inntektssystemet for kommunene
I dag ferdigbehandlet kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene. Flertallet i komiteen støtter hovedgrepene i regjeringens forslag. Det bidrar til større omfordeling av kommunenes inntekter slik at kommunene kan tilby likeverdige tjenester til sine innbyggere.
- For Arbeiderpartiet er det viktig at kommunene kan tilby likeverdige tjenester. Kommunen er selve ryggraden i velferdsstaten. Disse grepene omfordeler om lag to milliarder kroner av kommunenes inntekter. Det betyr at alle kommuner løftes opp til et nivå som sikrer forutsigbarhet for at de kan levere trygge og gode tjenester til sine innbyggere, sier kommunalpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og leder av kommunal- og forvaltningskomiteen, Lene Vågslid.
Senterpartiets Heidi Greni er også fornøyd med at det nå blir flertall for regjeringens forslag, men langer samtidig ut mot Høyre. De har valgt å ikke bli med på endringene Arbeiderpartiet og Senterpartiet har foreslått. Høyre vil i tillegg åpne diskusjonen om naturressursinntektene på nytt.
- Det er direkte næringsfiendtlig at Høyre fortsatt vil åpne for å trekke inn naturressursinntektene i skatteutjevningen. Det vil skape usikkerhet og kraftig svekke insentivene for fortsatt næringsutvikling og økt fornybar kraftproduksjon. Det er svært oppsiktsvekkende, sier Heidi Greni.
Vågslid er heller ikke nådig i sin omtale av Høyre, som hun mener lider av beslutningsvegring.
- Høyre viser nok en gang at de ikke har en plan for landet. De tar ikke stilling til forslaget til nytt inntektssystem – det viktigste i kommunepolitikken på mange år. Vår løsning har vært kjent siden tidlig i mai, og vi gjør disse endringene for å skape forutsigbarhet for kommunene. Det vil Høyre tilsynelatende ikke være med på. Høyre har rett og slett abdisert som et ansvarlig parti.
En annen endring som har fått stor oppmerksomhet er fjerningen av Solberg-regjeringens virkemidler for å tvinge fram kommunesammenslåinger. Det vil nå bli borte fra 2025.
- For Senterpartiet er det svært gledelig at et stort flertall på Stortinget nå fjerner de endringene i inntektssystemet som fører til sentralisering gjennom å straffe små og mellomstore kommuner som ikke vil slå seg sammen, sier Heidi Greni.
Dette er hovedtrekkene i endringene som nå får bred støtte i Stortinget:
·Vi øker kommunenes inntekter fra alminnelig inntektsskatt og reduserer tilsvarende de skatteinntektene kommunene mottar fra formuesskatt og utbytteskatt.
·Utbytteskatten tas helt ut av inntektsgrunnlaget som går til utjevning og formuesskatten halveres. Dette gir større forutsigbarhet for kommunene. I tillegg øker vi utjevningen av skatteinntekter.
·Kostnadsnøkkelen i inntektssystemet oppdateres i tråd med faglige analyser. Det gir en bedre sammenheng mellom den enkelte kommunes utgiftsbehov og inntekter.
·Vi gir levekår større betydning når kommunenes utgifter beregnes.
·Vi gjør endringer i de regionalpolitiske tilskuddene.