Det er NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC som har testet 15 barne-sykkelhjelmer som er å finne på det norske markedet. Sikkerhetstesten består av fire deler, og hjelmene er i tillegg testet for brukervennlighet, komfort og innhold av farlige stoffer.
- Vurderingen av sikkerhet er basert på fire faktorer hvor beskyttelse mot hodeskader veier tyngst. Stabilitet, kvaliteten på reimene og om hjelmene er synlig i mørket teller også med i poengsummen som gis for sikkerhet, sier Pedersen.
Testvinner fra Abus
Testvinneren fra Abus scorer best på sikkerhet totalt sett, får i tillegg god poengsum for brukervennlighet. De fire hjelmene som gjør det best i testen gir alle god beskyttelse mot hodeskader, men enkelte får trekk for andre sikkerhetsfaktorer, som manglende refleks.
- Dette trekker ned totalkarakteren på sikkerhet for disse hjelmene. Men om en av disse passer godt til barnet så er det mulig å feste på refleks selv, sier Pedersen.
NAF anbefaler nemlig å prøve hjelmen på hodet til barnet før kjøp, for å sikre at den sitter komfortabelt. - Er hjelmen behagelig øker sjansen for at den blir brukt, sier Pedersen.
Hjelmene som kommer dårligst ut i testen får vesentlig dårligere resultater på sikkerhet enn testvinnerne, og enkelte hjelmer viser seg å ha farlige stoffer i hakeremmen eller paddingen.
Påbudt på elsparkesykkel
NAF anbefaler at barn alltid bruker hjelm både på sykkel, sparkesykkel og elsparkesykkel. For barn over 12 år som bruker elsparkesykkel, er hjem påbudt.
Rådet fra NAF er å ikke ha hodelykt eller liknende lykt med sterkt lys festet på hjelmen fordi dette kan blende andre trafikanter. Lys på hjelmen skal kun fungere for å gjøre syklisten synlig, ikke for å lyse opp veien.
Tips til deg som skal kjøpe hjelm til barnet
- Velg en hjelm som har MIPS-funksjon. Det beskytter hodet mot skader som følge av rotasjon på hjelmen ved en kollisjon.
- Sikkerhet og beskyttelse mot hodeskader er det viktigste, og vi anbefaler å vektlegge dette når du kjøper hjelm.
- Det er en fordel å prøve hjelmen på barnet før du handler. Vekt på hjelmen kan ha mye å si for komforten for barnet, og hodeformen er også forskjellig.
- Velg en hjelm som gjør barnet synlig i mørket, eller kjøp refleks eller lys som gir synlighet.
Fakta om testen:
Hjelmene er sikkerhetstestet av tyske ADAC på fire måter; Kollisjonstest, test av stabilitet på hodet, styrke og stabilitet på hakereimer og synlighet i mørke.
De er i tillegg testet for brukervennlighet, blant annet hvor enkel hjelmen er å ta av og på og justere, hvor komfortabel den er og om den har god lufting. Hjelmene er også testet for evne til å tåle varme og for innhold av farlige stoffer.
Sikkerhet og brukervennlighet teller mest i testen med henholdsvis 50 og 40 %.
|