Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt - 06.04.2022

Tid for påskegodt til deg og påskelammet

Hvor mye appelsiner spiser vi? Hvordan tilbereder man grønnsakene til lammet og hvordan lager man fargerike drageegg? Opplysningskontoret for frukt og grønt vet svarene, og har i tillegg noen morsomme appelsin-fakta på lur.

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen mener vi godt kan kose oss med påskeegg i påsken.

Nordmenn spiser 30 appelsiner i året  

Appelsinen er den 3. mest populære frukten vi har i Norge. Nordmenn ligger på verdenstoppen når det gjelder å spise appelsiner. I følge frukt og grøntstatistikken importerte vi 33 015 tonn appelsiner i 2021.* Dette utgjør 6,1 kg per person i året, noe som tilsvarer omtrent 30 appelsiner. Det meste spises i perioden januar til mars, og over en kilo hver spises i påsken.  

– Det er kjempebra at det spises mye appelsiner! Én appelsin dekker omtrent 130 % av dagsbehovet for vitamin C som hjelper kroppen produsere kollagen så vi får sunn hud og friskt tannkjøtt. Vitaminet er også en antioksidant og hjelper i tillegg på opptaket av jern fra vegetabilske matvarer, som for eksempel korn, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i OFG. 

 

Påskeegg? 

– Selvsagt skal man kose seg med påskeegg i påsken, sier ernæringsrådgiveren og tipser om å lage en deilig appelsinsmoothie eller en søt påskekylling-dessert med appelsiner, jordbær, blåbær og epleskiver. Det er godt med noe friskt i påsken også. Kutt opp frukt og grønt og sett frem. Er det tilgjengelig så vet vi at vi spiser mer. 

 

Påskelammet blir ekstra saftig med deilige rotgrønnsaker 

Rotgrønnsaker til lammet er en sikker vinner. Rotgrønnsaker som sellerirot, gulrot, kålrot, beter og løk blir nydelig når det bakes i ovnen med sitron, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver for OFG, og legger til: – Ovnsbakte sellerirotterninger med tyttebær og erter er nydelig garnityr til lammesteken. 

Hasselbackgulrot smaker ekstra godt nå i påsken, det er ikke bare fargene, men også tilberedingen som beriker smaksopplevelsen.  

– Er det noe jeg virkelig har fått dilla på så er det hasselback-gulrøtter. Søt og god gulrot med smør, honning og sitron mellom lagene. Myk inni, sprø i kantene, toppet med kruspersille og et dryss hakkede valnøtter, forteller ernæringsrådgiveren. 

 

Kos deg med naturens godteri ute i det fri 

– Det er hyggelig å lage påskemat ute, både for store og små. Kle deg godt, ta med et sitteunderlag og nyt den fantastiske opplevelsen ved å kunne ta med seg “kjøkkenet” og lage sunn og god påskemat ute i det fri, sier Gulbrandsen.
 

– Kutt opp grønnsaker og ta dem med på tur. Har du tilgang til en bålpanne eller primus, anbefaler jeg deg å lage en rivesuppe, sier Toril Gulbrandsen og fortsetter: – den er enkel å lage i en gryte hengende over selve pannen. Kraft eller buljong og revne grønnsaker kokes fort til en suppe i gryten over bålpannen, eller du kan ha den med i en termos. Vær obs på at det er bålforbud fra 15. april. 

 

Lag fargerike drageegg av grønnsaksrestene 

– Dekorerte påskeegg er så hyggelig! Stikk et hull i begge ender på egget. Rist på det og blås ut innmaten. Bruk innmaten til for eksempel en deilig grønnsaksomelett, tipser Gulbrandsen smilende og legger til: – Eggene dekorerer du som du ønsker og grønnsaksrestene kan du bruke når du skal koke flere egg i påsken.  

– Sett farge på eggene ved å koke de sammen med rester av løkskall for å få gulere farge. Eller bruk rester av rødløk, rødbeter og rødkål for å få blålige toner. Du kan også ta en skje og kakke litt på skallet når eggene har kokt i rundt 8 - 10 minutter, for å få sjatteringer på innsiden av eggeskallet. Det blir morsomme drageegg som gleder både store og små og kanskje kan du servere et lite påskemysterium ved frokostbordet, smiler hun.   

 

God påske! 

 

 

 

Påskeappelsin fakta: 

  • Appelsin er verdens viktigste trefrukt og kommer opprinnelig fra Kina. Navnet kommer fra det tyske ordetApfelsine og betyr kinesisk eple.
     
  • De fleste appelsinene vi spiser i Norge kommer fra Spania, hele 24 642 640 kg ble importert kun fra Spania i 2021. Fra Sør-Afrika tar vi imot opp mot 4 millioner kg og fra Egypt rundt 2 millioner kg.
     
  • Fridtjof Nansen er den første nordmannen vi vet om som hadde appelsiner med seg i nista. I en serie eldre Aftenposten artikler skildrer Nansen skituren han tok fra Bergen til Kristiania i 1884. Appelsinene han spiste var stiv frosne og hard som en kokosnøtt, beskrev Nansen.
     
  • Appelsiner ble dyrket i Norge på 1700-tallet i de største drivhusene sør i Norge. I Christopher Hammers bok «Norsk kogebog» fra 1793 står det at det ikke var uvanlig at de store gårdene holdt seg med sine «orangerier».
     
  • De fleste appelsinene ble importert fra Middelhavslandene omkring 1890. Levestandarden i Norge var mye lavere enn den er i dag og barn gledet seg over én appelsin i påsken og til jul. Appelsinene var mulig å kjøpe i butikkene rundt jul og frem til påske, de søteste appelsinene kom rundt påsken: derav den særnorske tradisjonen med den oransje sitrusfrukten.
     
  • Appelsinene har blitt både søtere og steinfrie med årene. Mange voksne husker kanskje tilbake til da de var barn og fikk stormkyss, appelsin med sukkerbit, som en belønning på tur. 

 

 

  

 

* Tallene er basert på volum inn til grossist, det vil derfor være noe svinn mellom grossistleddet og forbruker. 

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS