Pressemelding
Tilskudd til lule- og sørsamiske språkprosjekter
Sametingsrådet har bevilget 141 000 kroner og 300 000 kroner til to språkprosjekter. Det første for å arrangere en språkarena i lulesamisk område, og det andre for en digital språkkafe for sørsamisk språk.
Vuodnabat Sijdda/Hellmobotn grunneierlag mottar 141 000 kr i tilskudd til å arrangere en språkarena på Nuortakrågge i lulesamisk område.
Vuodnabat siidda fikk tilskudd til arrangering av språkarena i forbindelse med restaurering av en gamme på Nuortakrågge. Formålet med prosjektet er å lære lulesamiske ord og begreper i forbindelse med restaureringsarbeidet. Dette gjelder for eksempel begreper som knytter seg til byggemåter, verktøy og lokal materialhøsting. Deltakerne skal bo i lavvoer og får dermed oppleve hvordan det er å bo i lavvo. Prosjektet ønsker å samle eldre og yngre mennesker, som overfører lulesamiske tradisjonelle begreper og kunnskap gjennom praktisk arbeid. Det deltar også ni språkarbeidere på turen.
– Språkarenaer støtter opp om språklæring, språkbruk og motivasjon til å lære seg språk. Slike språkarenaer er interessante og motiverende både for eldre og yngre deltakere. Kunnskap som overføres mellom generasjonene er svært viktig og bør verdsettes, sier sametingsråd Maja Kristine Jåma.
NA TECHNOLOGIES AS mottar 300 000 kr for å utvikle en digital språkkafé for sørsamisk språk.
I språkkaféen kan flere personer spille sammen i grupper. Spillerne får en uformell arena for treff og spilling. Spillere på ulike nivå kan spille mot hverandre, og språkkaféen motiverer til bruk av samisk språk i hverdagen. Spill gir mulighet til å lære de samiske språkene selv om man ikke bor i tradisjonelle samiske områder. De kan også brukes i fjernundervisning.
– Jeg syns det er viktig at det utvikles digitale spill og verktøy som hjelper og motiverer til læring av språk. Slike digitale læringsplattformer og spill som NA TECHNOLOGIES AS har utviklet, er gode verktøy for språklæring. I den digitale verden har det begynt å komme gode muligheter for de samiske språkene, som det samiske samfunnet må dra nytte av, sier Jåma, som håper på mange deltakere og brukere av tilbudene.
Tilskuddene på til sammen 441 000 kroner gis fra tilskuddsordningen samiske språktiltak i sør-, ume-, pite-, lule-, skolte- og markasamisk område.