Pressemelding

Skatteetaten - 31.05.2022

To av tre har levert skattemelding for næringsdrivende, 215.000 risikerer tvangsmulkt

Fristen for å levere skattemeldingen for 2021 for næringsdrivende og selskaper er 31. mai. En dag før fristen viser oppdaterte tall at hver tredje ennå ikke har levert skattemeldingen. De som ikke leverer eller søker om utsettelse innen fristen risikerer tvangsmulkt.

Marta Johanne Gjengedal, Divisjonsdirektør, brukerdialog

Alle som har mottatt skattemeldingen for næringsdrivende må levere elektronisk innen fristen. Det gjelder selv om du ikke har endringer, ikke har hatt noen aktivitet i året som gikk eller om du har lagt ned virksomheten din.  

For å unngå tvangsmulkt må 112 000 enkeltpersonforetak og 102 000 selskaper enten levere skattemeldingen for inntektsåret 2021 eller søke om utsettelse innen fristen går ut ved midnatt. 

Til sammen har i underkant av 400 000 allerede levert skattemeldingen.  

̶   Det er positivt at så mange allerede har levert. Det er viktig at Skatteetaten får rett informasjon fra næringsdrivende slik at vi kan fastsette riktig skatt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten. 

Du må søke for å utsette leveringsfristen 

Næringsdrivende kan søke om å utsette frist for å levere skattemeldingen for formues- og inntektsskatt. Søker de om utsettelse, blir leveringsfristen automatisk forlenget til 30. juni 2022.  

Fristen for å levere skattemeldingen eller å søke om utsettelse er tirsdag 31. mai.  

Les mer om dette på https://www.skatteetaten.no/skjema/utsatt-frist-levering-av-skattemeldingen-naringsdrivende/ 

I tillegg kan regnskapsførere og revisorer i år søke om 30 dagers utsettelse for levering av skattemeldingen på vegne av alle sine næringsdrivende klienter. Denne muligheten gjelder kun skattemeldingen for inntektsåret 2021.  

I 2021 fikk 51 000 enkeltpersonsforetak og 104 000 selskaper utsatt leveringsfrist. I 2020 ble fristen automatisk utsatt for alle, på grunn av pandemien. 

Ny skattemelding for svært mange 

Alle med enkeltpersonforetak fikk en ny skattemelding i 2022. I likhet med skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister, er alle skjemaer fjernet og erstattet med temaområder. Den nye løsningen skal redusere tidsbruken og heve kvaliteten på innsendte opplysninger 

- Inntil nå har det vært slik at de næringsdrivende sender inn skattemelding, næringsoppgave og vedleggsskjemaer. Ved innsending av skattemeldingen har næringsdrivende forholdt seg til opp mot 60 skjemaer med over 7000 felt og de har selv måttet ha oversikt og vite hva som gjelder for dem. Med den nye skattemeldingen forsvinner skjemaveldet, skjema for skjema, forteller Marta Johanne Gjengedal. 

- Du som næringsdrivende får hjelp og veiledning uansett om du leverer skattemeldingen i nytt eller gammelt format, sier Gjengedal. 

Du kan bli ilagt tvangsmulkt om du ikke leverer i tide 

Næringsdrivende som ikke søker om utsatt frist, og som ikke leverer skattemeldingen innen 31. mai, vil bli ilagt tvangsmulkt. Du vil også få tvangsmulkt hvis du får utsatt frist og ikke leverer skattemeldingen for næringsdrivende innen 30. juni. Mulkten utgjør 611,50 kroner per dag, opp til totalt 12 230 kroner.  

I 2021 måtte 28 000 enkeltpersonforetak og selskaper betale tvangsmulkt på grunn av manglende eller for sen levering av skattemeldingen.  

Skatteetaten bruker skjønn til å fastsette inntekten når selskaper eller personer med enkeltpersonforetak ikke leverer skattemeldingen i tide. Det skjedde for 8 000 enkeltpersonforetak og 12 000 selskaper i fjor.  

Sjekk at du har levert 

Noen næringsdrivende med enkeltpersonforetak sender inn opplysninger til skattemeldingen fra et regnskapssystem. Flere av disse må likevel gjøre skattemeldingen ferdig ved å sjekke eller endre opplysninger i den delen av skattemeldingen som ikke har noe med næringen å gjøre. Det gjøres via skatteetaten.no, og så sendes hele skattemeldingen inn derfra.  

Gjør du ikke dette, er ikke skattemeldingen levert. Du kan sjekke om du er ferdig med å levere skattemeldingen når du logger deg inn på skatteetaten.no og se status (leveringskvittering) på siden Min skatt. 

Veiledning på skatteetaten.no 

På skatteetaten.no finner du mye informasjon og nyttige verktøy. Hvis du ikke finner det du trenger der, kan du få veiledning på chat, telefon, eller på Skatteetatens Facebook-side, Skatten min bedrift. Der kan du få svar på spørsmål om skattemeldingen din, se hva andre lurer på og finne gode råd.  

Skatteetaten har laget en podkast og enkle veiledningsvideoer om hvordan du leverer skattemeldingen for næringsdrivende. De finner du på skatteetaten.no/skattemeldingbedrift

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS