Pressemelding

Frende Forsikring - 30.03.2023

Topp 10: Her skadet flest seg i påsken i fjor

Lista over hvor påskeferierende nordmenn skader seg begynner å likne på før pandemien. Med ett tydelig unntak.

Mange skader seg på påskeferie. Sjekk hvor det var flest skader i påsken i fjor. Foto: iStock.

- Asiatiske land var helt ute fra topp 10-lista i fjor, men topp 3-landene var tilbake som før, sier skadesjef i Frende Forsikring, Petter Lassen. 

Her skadet nordmenn seg i påsken 2022

Her skadet nordmenn seg i påsken 2019

1. Spania – 30 prosent

1. Spania – 29 prosent

2. Norge – 20 prosent

2. Norge – 14 prosent

3. USA – 5 prosent

3. USA – 8 prosent

4. Tyrkia – 4 prosent

4. Tyrkia – 6 prosent

5. Danmark – 3 prosent

5. Frankrike – 3 prosent

6. Frankrike – 3 prosent

6. Thailand – 3 prosent

7. Italia – 3 prosent

7. Storbritannia – 3 prosent

8. Storbritannia – 3 prosent

8. Sri Lanka – 2 prosent

9. Tyskland – 2,6 prosent

9. Indonesia – 1,5 prosent

10. Sverige 2,6 prosent

10. Italia – 1,5 prosent

- Thailand, Sri Lanka og Indonesia forsvant ut av lista, mens Danmark, Tyskland og Sverige kom inn. I år forventer vi at Asia kommer tilbake på nordmenns reiseradar, sier Lassen. 

Færre skader enn tidligere 
- Forskjellen på 2019 og 2022 er at flere reiste til det fjerne Østen før Covid, enn etter. Det var like populært som før å reise til USA og Europa i fjor, men Asia hadde ikke tatt seg helt opp igjen, sier Gry Monica Hellevik, assistansesjef hos Falck Global Assistance. Den norske reisealarmsentralen hjelper tusenvis av nordmenn som blir syke på reise hvert eneste år.

Antallet påskeskader er på vei opp igjen, men har et stykke igjen til nivået fra før pandemien.

- I fjor var det på 45 prosent av 2019-nivå. I år forventer vi at det blir flere skader i påsken, rundt 70-80 prosent av nivået vi hadde før Covid. Og for året som helhet forventer vi en enda høyere prosent, når vi får med oss sommeren og andre halvdel av året, sier Hellevik. 

Slik skader vi oss i påsken 
- Brudd og sårskader kommer ikke så høyt på skadestatistikken ellers i året, men i påsken ser vi flere ulykkesskader og bruddskader, ofte i skibakken, sier Hellevik hos Falck Global Assistance.

Hun forteller videre at magesjau, ørebetennelse, bronkitt, forkjølelse, halsbetennelse og urinveisinfeksjon er påskeklassikere for nordmenn på ferie. 

Færre alvorlig syke på reise i fjor 
Totalt i 2022 meldte nordmenn nesten 355 000 skader på reiseforsikringene sine. Det kostet 744 millioner kroner. I 2019 var det færre skader enn i fjor, men kostnaden for reiseskadene var over én milliard. Det har én klar forklaring. 

- De eldste eller de med alvorlige underliggende sykdommer er fortsatt litt avventende med å reise til utlandet. Dette er saker som ofte blir veldig dyre når de først skjer, sier Petter Lassen i Frende Forsikring. 

Sykdom på reise kan bli enormt dyrt 
Likevel var sykdom på reise den dyreste posten på Finans Norge sin kostnadsoversikt for 2022.

- Det viser at ting skjer plutselig og uventet, også med friske folk. Og hvis du først blir ordentlig syk eller skikkelig skadet på reise, kan det bli dyrt. Vi har skader på reise som koster flere millioner med opphold på sykehus i utlandet og transporten hjem, sier han. 

Stor utfart 
Denne påsken forventer reisealarmsentralen Falck Global Assistance at mange nordmenn reiser på påskeferie. Noen reiser til snøen og fjellet, andre til strender eller storbyer.

- Når mange reiser samtidig ser vi mer tapt bagasje og flere forsinkelser. Vi hjelper også mange nordmenn som blir syke og trenger utvidet hotellopphold, ny hjemreise eller legehjelp i utlandet. Og så har du jo tyveri i skibakken, det er ganske typisk for påsken, sier Petter Lassen i Frende. 

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS