Pressemelding

Dyrebeskyttelsen Norge - 09.10.2024

Ulovlig hundeavl fortsetter ett år etter Høyesterettsdom

Høyesterettsdommen for avl av cavalier king charles spaniel har hatt minimal effekt på tilsvarende kritikkverdig avl på andre hunderaser. En ny hundeavlsforskrift må derfor sikre hundenes velferd.

HUNDEAVLSFORSKRIFT: 10. oktober 2023 bestemte Høyesterett at det er forbudt å avle på cavalier king charles spaniel. Høyesterettsdommen har hatt minimal effekt på tilsvarende kritikkverdig avl på andre hunderaser. Illustrasjonsfoto: Pixabay

– Gjennom Høyesterettsdommen sender samfunnet sitt sterkeste signal om at avl på rasehunder er feilslått. Vi ser ingen vilje til å følge opp Høyesterettsdommen for andre hunderaser. Det er flere hunderaser som er like syke som cavalieren, og disse avles nå i strid med dyrevelferdsloven, sier Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge.

Høyesterettsdommen som falt 10. oktober 2023 konkluderte med at det er forbudt å avle på cavalier king charles spaniel. Begrunnelsen fra Høyesterett var at sannsynligheten for å videreføre smertefulle, arvelige lidelser hos hunderasen var så høy at videre avl ville være brudd på norsk lov. Tilsvarende lovmessige brudd på dyrevelferdsloven skjer for andre hunderaser med samme sykdomsbyrde som cavalieren.

Dyrebeskyttelsen Norge mener det i ny hundeavlsforskrift må iverksettes tiltak for å stanse uetisk hundeavl som er til skade for hundene.

Regulert, kunnskapsbasert hundeavl

Hundeavl er i flere tiår basert på innavl og ideen om «rene raser». Lidelsene hos utsatte hunderaser er menneskeskapte og livstruende som for eksempel store leddproblemer, allergier, dårlig reproduksjonsevne og svært forkortet levetid. Disse lidelsene viser helt tydelig at hundeavlen må reguleres, og at det gjennom en ny hundeavlsforskrift kreves at genetisk kunnskap definerer rammene for en fremtidig etisk og sunn hundeavl.

– Vi har en forventning om at dyrevelferdsloven skal forvaltes med bakgrunn i vitenskap, ikke gamle dogmer. Vi oppfordrer dermed landbruks- og matminister Geir Pollestad til å instruere sitt embetsverk i at vitenskap skal være førende for hundeavlsforskriften, sier Roaldset.

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS