Pressemelding
Undervis de unge til jobb!
Vi trenger tettere samarbeid mellom skole og næringsliv. Blir det undervist i yrkesfag som er etterspurt, kan de unge gå rett ut i jobb.
Hvert år starter 30 000 elever på en yrkesutdanning. Noen velger yrkesutdanninger som ikke lenger er etterspurt i arbeidslivet, og mange fullfører ikke fordi de ikke får en lærlingeplass. Regjeringen vil fornye yrkesfagene og tilby elevene lærefag og kompetanse som næringslivet trenger. Nylig ble et forslag sendt på høring. Dette blir den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006.
En tømrer trenger tømrerfag
I dagens yrkesfagutdanning kommer elevene for sent i gang med det praktiske faget. Elever som har valgt yrkesfag bruker mye tid på fag som ikke oppleves som relevante. Mange har ikke nok praktisk trening før de skal ut i lærebedrift. Regjeringen ønsker en opprydding i yrkesfagene. Elevene skal få fordype seg tidligere i det praktiske yrkesfaget. Hvis man har valgt å bli tømrer, skal en få mer av tømrerfaget og mindre av andre ting. Det vil føre til mer motiverende opplæring og kanskje også bidra til at flere fullfører utdanningsløpet.
NHO i Oslo og Akershus arrangerte sist uke,« Gå for næringslivet i Oslo og Akershus». Politikere og næringslivsfolk tok morgenkaffen sammen på en rusletur i Frognerparken. Kontakter ble opprettet og ideer ble utvekslet. En av anbefalingene var en tettere kontakt mellom utdanning og arbeidsliv.
Spesialisering fra starten
Opprydding i yrkesfagutdanningen er et resultat av en tettere kontakt mellom utdanning og arbeidsliv. Regjeringen følger opp anbefalinger som er kommet fra partene i arbeidslivet. Et av tiltakene er å fornye yrkesfagene og legge ned lærefag som ikke fører til jobb. Yrkesfagutdanninger som tilbys, må være etterspurt i arbeidslivet og elevene må få tilbud om lærlingeplass. Derfor løftes tradisjonshåndverk og handel frem som to nye utdanningsprogram. Tradisjonshåndverksfag som gullsmed, skomaker, treskjærer samles i et utdanningsprogram hvor elevene kommer i gang med spesialisering helt fra starten av. Handel blir et nytt utdanningsprogram som skal tilpasses bransjens behov hvor matvarekjedene vil bli invitert til å være med på samarbeid.
Tett kontakt mellom utdanning og arbeidsliv vil motivere flere til å velge de yrkesfagene som er etterspurt. Bedrifter og bransjer vil se viktigheten av å samarbeide og stille opp med praksisplasser og lærlingeplasser. Det vil gi tilgang til kvalifisert arbeidskraft som bedriftene trenger. Det blir en vinn-vinn-situasjon for alle parter.
Jeg tror flere unge vil få øynene opp og velge en yrkesfaglig utdanning. I en tid med mye usikkerhet i arbeidsmarkedet er etterspørsel viktigere enn noen gang.