At å være i naturen har en rekke helsefordeler for den fysiske helsen vår, er godt kjent. Men at friluftsliv også påvirker den psykiske helsen vår, er kanskje mindre kjent. Forskning viser at det å være ute i skog og mark, i fjell og langs kyst, reduserer stress og gjør oss lykkeligere.
Samtidig nevner ikke regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse natur en eneste gang. Det mener DNT ung det er på tide å gjøre noe med.
– Å være i naturen gjør noe med deg. Vi som er unge i dag vokser opp på TikTok og Instagram, med fortellingen om at vi alltid kan bli en bedre versjon av oss selv. Da er det avgjørende at vi har arenaer der vi kan koble skikkelig av, akkurat som i naturen, sier Benedicte Sivertsen, leder i DNT ung.
Sivertsen er bekymret for at stadig mer natur bygges ned og gjøres utilgjengelig for friluftsliv, og mener helseperspektivet ikke kommer god nok frem i debattene om arealplanlegging.
Onsdag tok hun med ungdomspolitikere som er til stede under Arendalsuka på padletur utenfor byen. Der kom hun med tydelige oppfordringer om at neste generasjon politikere må kjempe sammen for å stanse nedbygging av natur, både av hensyn til sårbar natur og til folkehelsa.
– Norsk natur bygges ned i et forrykende tempo, og det er svært alvorlig isolert sett på grunn av naturens egenverdi. Samtidig har det store konsekvenser for folkehelsa vår og det enkle friluftslivet. Det siste kan være lett å glemme, fordi det fort faller mellom to stoler. Noe enkelt og viktig vi kan gjøre for å styrke unges psykiske helse, er faktisk å gjøre naturen mer tilgjengelig for flere, mener DNT ung-lederen.
Nå håper hun ungdomspolitikerne løfter tematikken inn i programprosessene til moderpartiene sine.
– Hver eneste dag gjøres det irreversible inngrep i norsk natur. Nå må ungdomspartiene ta kampen for at vi som er unge i dag, og generasjonene som kommer etter oss, har mulighet til å nyte urørt natur og helseeffektene det gir. De har et stort ansvar for å jobbe sammen på tvers av politiske skillelinjer, sier Benedicte Sivertsen.
Fakta og bakgrunn
Det blir stadig mindre inngrepsfri natur i Norge. I januar 2023 ble 43 prosent av Norge regnet som inngrepsfritt. Siden 1988 har naturområder tilsvarende Rogaland fylke blitt bygget ned.
Over halvparten av alle som bor i tettsteder har, ifølge SSB, ikke trygg tilgang til nærturterreng. For andelen som bor i såkalte store boligbygg, som for eksempel blokker og leilighetsbygg, er andelen så lav som 70 prosent.
I Storbritannia fulgte forskere en gruppe mennesker som flyttet fra områder med grøntarealer, til områder med dårligere tilgang på naturlige omgivelser. Konklusjonen? Fraflytterne fikk dårligere psykisk helse etter flyttingen.
Ifølge Folkehelseinstituttet er psykiske plager og lidelser vanlige blant barn og unge, og ifølge FHI er særlig andelen jenter mellom 13 og 24 år som rapporterer psykiske plager økende.
|