Pressemelding

Sex og samfunn - 03.12.2021

Unge krever en bedre seksualpolitikk: Helse- og omsorgsministeren mottar 50 krav fra unge fra hele landet

Unge fra hele landet har gitt innspill til Norges seksualpolitikk, og resultatet er 50 krav som i dag overrekkes helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. - Formingen av fremtidens seksualpolitikk kan ikke skje uten oss, sier leder for Sex og samfunns Ungdomsgruppe.

50 krav for de neste 50 år
Sex og samfunn har jobbet med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter i 50 år. I løpet av jubileumsåret 2021 har seire blitt feiret, men nå er det på tide å se fremover.

- Vi har oppnådd mye, men mye gjenstår, sier daglig leder Maria Røsok, som fortsetter: For oss er det viktig å lytte til de som skal komme etter, og vi har derfor spurt unge over hele landet hva de mener må inkluderes i fremtidens seksualpolitikk.

Resultatet er 50 krav, som altså skal overrekkes til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

På Norgesturné for å samle innspill 
I sommer reiste Sex og samfunns Ungdomsgruppe på Norgesturné.Katarina Eisenstein er leder av gruppen og var med på reisen som gikk fra Alta i nord til Kristiansand i sør. Hun sitter igjen med mange inntrykk.

- Flertallet av de vi møtte hadde ikke lært om samtykke og overgrep i skolen, de følte ikke at de hadde fått en seksualitetsundervisning som forberedte dem på livet videre, og de følte ikke at de kunne være åpne om den de er, sier Katarina.

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at disse opplevelsene overrasket meg, men det gjorde jo egentlig ikke det. Det er jo ikke noe nytt at seksuell helse ikke prioriteres på lik linje som fysisk eller psykisk helse. Kunnskapen vi nå sitter på, derimot, krever en endring i dette. Vi vet at seksualitet er en grunnleggende del av mennesket, og at det er noe som ikke kan skilles fra andre livsaspekter. Nå vet vi også litt mer om hva ungdommer ønsker seg.

- Lytt til oss!
Listen med de 50 kravene som Katarina, på vegne av unge fra hele landet, i dag klokken 12.00 skal overrekke ministeren inkluderer blant annet krav om styrket seksualitetsundervisning, mer tilgjengelige helsetjenester og økt fokus på rettigheter. 

- Dagens regjering er allerede i gang og har blant annet varslet at en samtykkelov er noe de ønsker å prioritere. Men vi håper de tør å ta tak i flere av sakene de unge løfter fram: det er viktig at vi har et helsetilbud for unge der de bor, og det er viktig at de får kunnskapen de trenger så de kan utøve et trygt og godt seksualliv når den tid kommer, sier Katarina. 

Hun er glad for at helse- og omsorgsministeren vil ta imot kravene og håper regjeringen bruker de i arbeidet for å sikre bedre seksuell helse for alle. For selv om det snakkes mye om økt satsing på området, er vi langt unna å nå kravene fra de unge. 

- Det er lurt å lytte til hva ungdommer har å si, spesielt i saker som angår dem. Men innenfor seksualpolitikk-feltet, har dette sjeldent vært normen. Politikere vegrer seg fra å heve stemmen om temaer som gjerne anses som tabu, og unge får ikke et talerør å nå gjennom med. 

Katarina håper at politikerne vil ta unges 50 krav på alvor og tørre å de med inn i sitt arbeid:

- Formingen av fremtidens seksualpolitikk kan ikke skje uten oss.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS