- Det er ikke mye for en ung person med hele livet foran seg. Du kommer ikke langt i boligmarkedet med det som langsiktig inntektshorisont, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring. Han jobber med rådgiverutvikling og snakker daglig med kunderådgivere over hele landet.
Mange unge sliter
- Det er en klisje at unge mennesker tenker at de er uovervinnelige og ikke kan bli syke. Men dessverre ser vi at det skjer med mange, som ikke økonomisk beskyttet i det hele tatt, sier han.
Ifølge NAV var det 21 500 uføre i alderen 18 til 29 år ved utgangen av september i fjor. Dette er de nyeste tilgjengelige tallene.
- 21 500 mennesker utgjør 2,6 prosent av befolkningen i denne aldersgruppen og viser at det slett ikke er et konstruert problem. Stadig flere unge blir uføre. Andelen som sliter med fysiske og psykiske problemer uten å være i uførestatistikken enda er også økende, sier Kjenes.
De unge har mest å tape
Selv om livsforsikring ikke er det studenter snakker mest om i hverdagen, er det denne gruppen som har mest å tape ved for eksempel uførhet.
- Hovedårsakene til uførhet er muskel- og skjelettlidelser, psykisk helse og hjerte- og karsykdommer. Dette er sykdommer som kan ramme oss alle, på alle stadier i livet, sier Frende-rådgiveren.
Lite penger
En god uføreforsikring kan være studentens beste investering for å sikre fremtidig inntekt.
- Med lite eller ingen arbeidserfaring, vil du som er ung få svært beskjedne summer fra folketrygden. Spør deg selv hva slags liv du kan du leve for rundt 300 000 kroner i fremtidig inntekt, sier Ole-Jørgen Kjenes.
Når du er ung og har god helse, koster denne typen forsikring lite.
- Vi ser likevel at forsikringstypen blir nedprioritert i et slunkent studentbudsjett. Jeg forstår at det blir slik med lite studiestøtte, høye boligpriser og mye studiemateriell som må skaffes. Eller om du er fersk i arbeidslivet og tidene er så trange som nå, sier han.
- Da er det ikke fristende å bruke penger på en forsikring du forhåpentligvis aldri trenger. Realiteten er at det er langt mer sannsynlig at du blir ufør, enn at huset ditt brenner, sier Kjenes.
Det er ofte først når banken krever det for å gi boliglån, at spørsmålsstillingen kommer opp.
Forsikrer gjerne tingene sine
Ole-Jørgen Kjenes forteller at de unge ofte er flinke til å forsikre tingene sine, gjennom en innboforsikring, etter at de flytter hjemmefra.
- Det er lett å sette en pris på tingene du eier. Du vet hva PCen og mobilen kostet, og det er dyre ting. Men det er ingenting sett opp mot å stå utenfor arbeidslivet permanent. Det koster enorme summer hvert år, ikke bare den ene gangen mobilen må erstattes, sier han.
Når unge flytter ut
Den som bor hjemme er dekket av foreldrenes forsikringer, både innboforsikring og reiseforsikring. Ulike forsikringsselskaper har ulik praksis og forskjellig aldersbegrensning, det er derfor smart å undersøke med det forsikringsselskapet som foreldrene bruker.
- Frende har ingen tidsbegrensning på hvor lenge tingene dine er dekket av foreldrenes innboforsikring, når du bor på midlertidig adresse i Norden. Det er først når du endrer den folkeregistrerte adressen din, og virkelig flytter hjemmefra, at du må kjøpe en egen innboforsikring, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring.
|