Pressemelding

Sametinget - 11.10.2024

Utvikling av de samiske språkene trues av budsjettkutt fra myndighetene

Sametingene i Norge, Sverige og Finland er bekymret for budsjettkutt som truer de samiske språkene. FNs tiår for urfolksspråk (2022-2032) gir en unik mulighet til å styrke disse språkene, men det krever støtte fra myndighetene. 

Sametingene i Sverige, Finland og Norge har etablert institusjonen Sámi Giellagáldu for å ivareta normeringen av de samiske språkene. De tre nordiske landene har et stort ansvar overfor den samiskspråklige befolkningen og de ni ulike samiske språkene.

I Norden har institusjoner som Språkrådet i Norge, Institutet för språk och folkminne i Sverige og Institutet for de inhemska språken i Finland ansvar for normeringen av majoritetesspråkene. På samme måte ivaretar Sámi Giellagáldu normeringen av de samiske språkene.

De samiske språkene er små og sårbare, og tilgang på språkkompetanse er lav i alle tre land. Grenseoverskridende språksamarbeid er derfor viktig for å bevare et felles fundament for de samiske språkene.

Terminologiutviklingen påvirkes sterkt av majoritetsspråkene, og derfor er nordisk samarbeid avgjørende for å sikre felles språknormering. De samiske språkene trenger også et stabilt grunnlag og forutsigbarhet slik at det er mulig å gjennomføre langsiktige språkarbeid. 

Normeringsarbeidet er ikke bare en forutsetning for bruk av samiske språk i det offentlige, men også for utviklingen av digitale verktøy som stavekontroll og talesyntese. Tilgang til slike verktøy er avgjørende for at de samiske språkenes plass i det digitale samfunnet. 

De nordiske landene har alle forpliktet seg til å verne og utvikle samiske språk og samfunn. FNs Urfolksspråkstiår (2022-2032) er en god mulighet for myndighetene til å sikre langsiktig utvikling av de samiske språkene. Hensikten med tiåret er å bevare, revitalisere og styrke urfolksspråk over hele verden. Det gjør man ikke ved å kutte bevilgningene til Sámi Giellagáldu gjennom kommende års statsbudsjetter slik foreslått av både de finske og svenske myndighetene.

Dette skaper stor usikkerhet om fremtiden for samisk språkutvikling. Midler som tidligere har vært øremerket for å støtte språknormering, er nå fjernet, og det setter grunnmuren for alt språkarbeid og fellesnordisk språkinnsats i fare.

Vi oppfordrer derfor til umiddelbare tiltak for å sørge for at bevilgningene til Sámi Giellagáldu består slik at en sikrer fremtiden for de samiske språkene. 
 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS