Pressemelding
Vannkopper slår ut norske barn på utenlandsferie
61 prosent av norske småbarnsforeldre skal ta med barna på ferie til utlandet i sommer, viser ny undersøkelse. Ikke alle får bli med hjem igjen på flyet.
52 prosent av foreldre med barn i alderen 0-12 år skal på ferie i Europa i sommer. Ni prosent drar til reisemål utenfor Europa. Det viser en spørreundersøkelse YouGov har utført for Europeiske Reiseforsikring.
– Før sommerferien får vi henvendelser fra foreldre som gleder seg til å ha barna med på ferie, men som også bekymrer seg for hva som kan skje. Det er flere ting som er greit å vite om for at ikke ferien skal bli spolert, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.
Smittes på charter
Noen hendelser er vanskelig å gardere seg mot. I løpet av sommerferien mottar Europeiske Reiseforsikring mange saker hvor barna blir syke med vannkopper under utenlandsferien.
De første tilfellene i årets ferie er allerede meldt inn.
– Vannkopper smitter lett, og mange av tilfellene kommer fra charterhoteller hvor det er mange barn samlet på et forholdsvis lite område. Barn har nærkontakt med andre barn gjennom lek, og slik sprer viruset seg raskt, sier sykepleier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring.
Barnet er smittsomt i to-tre dager før utslettet bryter ut. Ett barn rekker derfor å smitte mange før sykdommen oppdages.
For et friskt barn er det like ufarlig å få vannkopper i utlandet som hjemme, men mange får seg likevel en lei overraskelse.
– På grunn av smittefare overfor andre passasjerer, sier de fleste flyselskaper nei til å ha et barn med aktivt utbrudd av vannkopper. Europeiske Reiseforsikring dekker i slike tilfeller de nødvendige merkostnadene til ny overnatting og ny hjemreise, sier Holmslien.
Immunforsvar
Barns immunforsvar er ferdig utviklet først når de er fire-fem år. Risikoen for å bli syk er derfor større for dem enn for eldre barn.
Noen forholdsregler virker.
– Bruk vann fra flaske. Små barn bør ikke drikke, pusse tenner eller blande babygrøt med springvann i utlandet. For de minste barna gir amming god beskyttelse mot infeksjonssykdommer, sier Holmslien.
God håndhygiene er viktig, spesielt før måltider. Det er også viktig å passe på at barnet drikker nok for å forhindre uttørking.
Sørg for at barnet er vaksinert for det reisemålet man skal besøke. Barn som følger det norske vaksinasjonsprogrammet er ikke ferdig vaksinert med viktige vaksiner før de er cirka 15 måneder gamle.
– Vaksiner er noe du bør tenke på i god tid før avreise. Forhør deg med en reiseklinikk eller helsestasjon om hvilke vaksiner ditt barn må og bør ha for det valgte reisemålet, sier Holmslien.
Europeiske-sykepleierens råd er å unngå de mest eksotiske reisemålene for de aller minste barna.