Pressemelding
Verdig markering av frigjøringsjubileet
Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå la ned krans til minne om frigjøringen av Finnmark.
25. oktober 1944 drev sovjetiske styrker tyske styrker tilbake. Det var starten på frigjøringa av Øst-Finnmark og Finnmark, og en slutt på befolkningens prøvelser og lidelser.
80 år etterpå ble frigjøringa markert med kransenedleggelse av fylkesordfører Hans-Jacob Bønå, Sør-Varanger-ordfører Magnus Mæland og statssekretær Eivind Vad Petersson.
– Freden, den må beskyttes, pleies og kjempes for – hver dag. Det er vårt felles ansvar å sikre at de kommende generasjoner kan leve i trygghet, frihet og fred, sa fylkesordføreren i sin minnetale før han la ned krans ved Frigjøringsmonumentet.
Les minnetalen i sin helhet på FFK.no.
Fred og forsoning
Det var flere som hadde møtt frem til markeringen fredag formiddag.
Også ordfører i Sør-Varanger, Magnus Mæland, og statssekretær Eivind Vad Petersson holdt taler og la ned kranser på vegne av henholdsvis kommunen og regjeringen.
Etterpå åpnet fylkesordfører Bønå historieseminaret Fritt Finnmark på Samovarteateret. Det ble arrangert i samarbeid med UiT – Norges arktiske universitet og Sør-Varanger kommune.
Historieseminarets fokus var på fred, forsoning, demokrati og kraften i det frie og sivile samfunnet, og hvordan frigjøringa har blitt forstått i ettertid.
Krevende vei tilbake
– For Finnmark var frigjøringen starten på en lang og krevende vei tilbake – en reise preget av motgang, men også av en bemerkelsesverdig optimisme og innsatsvilje, sa Bønå i åpningstale og fortsatte:
– Uten denne mentaliteten hos finnmarkingene ville ingen fremgang vært mulig. Finnmarkingene tok kontroll på fremtiden sin og bygde fylket opp igjen – stein for stein planke for planke.
Må lære av historien
Bønå påpekte også at kapitalmangelen fra krigen har ført til et økonomisk etterslep i Finnmark som har påvirket fylket helt frem til vår tid.
Han trakk også frem krigens grusomheter, som befolkningen i Finnmark opplevde.
– Vi påminnes hvor viktig det er å lære av historien og heve stemmen for fred og rettferdighet overalt der den trues. Vi skal aldri glemme det som skjedde her oppe under krigen, og vi står sammen i arbeidet for en trygg og fredelig fremtid for alle, sa Bønå avslutningsvis.