Pressemelding
Vi må ha kontroll over fisken – ikke gi den bort til EU
Fiskeriene er selve ryggraden i mange kystsamfunn i Finnmark. Det er vår fremste naturressurs, vår historie og vår framtid. Likevel ser vi en politisk utvikling der stadig mer av forvaltningen av ressursene våre trues av overnasjonal styring og markedstenkning. Høyre og Venstre åpner døra for EU-medlemskap og svekket nasjonal kontroll. Senterpartiet sier tvert imot: fisken er vår – og den skal komme kysten og folket til gode.
EU – ingen garantist for kystnæringa
Høyre og Venstre går inn for at Norge skal bli medlem i EU. Det er et dramatisk politisk veivalg, spesielt for oss som bor på kysten. I EU er det prinsippet om likebehandling som gjelder. Det betyr at norske ressurser i havet ikke nødvendigvis forbeholdes norske fiskere, og det betyr at retten til å stille krav til videreforedling og aktivitet i Finnmark kan bli satt til side.
EU har tidligere protestert mot nasjonale krav om bearbeiding av fisk i opprinnelseslandet, og det finnes ingen garanti for at Finnmark i et EU-Norge vil ha mulighet til å stille krav om at fisken skal bearbeides her. Tvert imot – det kan bli umulig. For EU er fri flyt av varer, tjenester og kapital viktigere enn levende kystsamfunn.
Høyre og FrP svekker kontrollen
Fremskrittspartiet snakker ofte varmt om fiskeri, men ønsker samtidig å slippe til flere utenlandske aktører, liberalisere næringa og svekke reguleringen. De samme partiene som snakker om nasjonale interesser, er i praksis med på å svekke nasjonal kontroll over hvem som får fiske, hvor fisken landes og hvem som får verdiene av den.
De har også fremmet forslag om svekking av pliktsystemet og kvotefordeling som favoriserer store, sentraliserte aktører. Dette har bidratt til at stadig mer fisk fraktes ut av landet ubearbeidet – med tapte arbeidsplasser i kjølvannet. Resultatet er færre jobber i fiskeindustrien i Finnmark, mens verdiene hoper seg opp på eksportskip og regnskaper i sør.
Senterpartiet: Naturressurser skal eies og forvaltes av folket
Senterpartiet står for en politikk der nasjonale naturressurser skal være under nasjonal kontroll. Fisk er folkets eiendom. Det er fellesskapets ressurs – ikke en vare på markedet som hvem som helst kan hente ut og eksportere rå.
Vi vil stille strengere krav til ilandføring, videreforedling og lokal verdiskaping. Vi vil styrke pliktsystemet og sørge for at fisken skaper arbeidsplasser der den fiskes. Det er ingen naturlov at råvaren skal forsvinne ut av landet og arbeidsplassene følge med.
Senterpartiet sier nei til norsk EU-medlemskap fordi vi ser hva slags overstyring som følger med. Vi har sett det i energipolitikken, i landbruket – og vi vet hva som venter fiskeriene. Vi vil verken gi bort ressursene våre eller la markedsliberale EU-direktiver bestemme hvordan vi forvalter våre fjorder, vår fisk og vårt framtidige livsgrunnlag.
Finnmark trenger ikke EU – Finnmark trenger kontroll
Et EU-medlemskap vil ikke løse ett eneste problem for kysten i nord. Det vil derimot frata oss muligheten til å bruke fiskeripolitikken som et verktøy for bosetting, arbeid og livskraftige samfunn. Dersom Norge hadde vært EU-medlem i dag, kunne vi ikke krevd ilandføring, vi kunne ikke prioritert lokale fiskere, og vi ville stått svakere i kampen mot kvotekonsentrasjon.
Det handler ikke bare om fisk. Det handler om hvem som skal ha makta over framtida til kystsamfunnene våre. Skal det være folk i Berlevåg, Mehamn og Båtsfjord – eller skal vi styres av byråkrater i Brussel?
En ressurs med ansvar
Fisk er ikke bare en ressurs – det er et ansvar. Et ansvar for å forvalte havet bærekraftig, et ansvar for å dele verdiene rettferdig, og et ansvar for å sikre at også neste generasjon i Finnmark kan leve av og med havet. Dette ansvaret kan ikke outsources. Det må ligge her – i Norge, i kystkommunene, i fylkestinget og på Stortinget.
Senterpartiet tar dette ansvaret. Vi står opp for fiskeressursene våre, for arbeidsplassene i industrien og for fremtida til kystsamfunnene i Finnmark. Vi sier nei til EU, nei til overstyring og nei til markedsstyring av havet vårt.
Fordi fisken er vår.