Kjenner du appen Artsorakel? Med appen på mobilen kan du ta bilde av en art, få vite hva den heter og lære mer om den. I tillegg til de vanlige artene som hører hjemme i norsk natur, gjenkjenner appen også en rekke uønskede, fremmede plantearter.
- Denne appen kan hjelpe deg å finne ut om det er fremmede plantearter som sprer seg i nabolaget ditt, sier Bjarte Rambjør Heide, direktør i Artsdatabanken. Du kan også registrere hvor du har funnet fremmede arter via appen. Da hjelper du myndighetene å få oversikt over hvor de finnes.
Miljødirektoratet oppfordrer hageeiere til å bli mer bevisste på hvilke plantearter som gir problemer i naturen:
- Mange av de uønskede fremmede plantene i norsk natur har spredd seg fra hagene våre, derfor kaller vi dem hagerømlinger. Hageeiere kan gjøre en stor forskjell ved å holde orden på avfall fra egen hage, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Vis hagevett: Bruk kommunens avfallsmottak for hageavfall
Ellen Hambro kommer med en klar oppfordring om å bruke kommunenes avfallsmottak for hageavfall:
- Det er gratis å kaste kvist og planter på kommunens deponi. Hvis alle bruker kommunens mottak for avfall, bidrar vi til at disse artene ikke sprer seg fra hagene og ut i naturen. Kommunene har mottak både for vanlig hageavfall og avfall som inneholder uønskede, fremmede arter, sier Hambro.
Se kommunens nettsider for å finne ditt lokale mottak for hageavfall. Det er viktig at du transporterer fremmede plantearter i tette enheter, for eksempel i sekker eller en bilhenger som er dekket til. Ved å dekke til bilhengeren med en presenning, sikrer du at hageavfall som kan inneholde hagerømlinger, ikke sprer seg. Hageavfall som inneholder fremmede plantearter blir brent eller varmebehandlet, for å ødelegge frøene slik at de ikke kan spre seg.
Fremmede arter er en viktig årsak til tap av natur
Når fremmede plantearter sprer seg, kan det føre til at hjemlige arter blir konkurrert ut – og dermed at natur går tapt. Ikke bare plantelivet, men også insekter, dyr og fugler blir påvirket av endringene.
- Vista analyse har tidligere anslått at fremmede arter påfører det norske samfunnet kostnader på opp mot fire milliarder kroner i året. Fremmede plantearter utgjør, sammen med andre fremmede organismer, en av de største truslene mot naturmangfold globalt, sier Hambro.
Dumping av hageavfall i naturen regnes som forsøpling og er ulovlig, på samme måte som dumping av annet avfall. Skadedyr som brunsnegler, fluer og rotter trives godt i hauger av hageavfall. Hvis du dumper hageavfall utenfor hagen din, legger du også igjen et problem til grunneieren. Men hvis dette avfallet håndteres riktig, kan det sees på som en verdifull ressurs og benyttes til produksjon av kompost og jordprodukter.
Faktaboks
Hagerømlinger kaller vi også for fremmede plantearter. Den samlede oversikten over alle fremmede arter i Norge, finner du i Fremmedartlista. I denne lista ser du også hvilken risikokategori en fremmed planteart har, og hvilken påvirkning de har på naturen. Noen av hagerømlingene kan utgjøre stor risiko for naturen, fordi de kan invadere et område og ødelegge økosystemene. Eksempler på typiske fremmede plantearter er: Hagelupin, kjempespringfrø og parkslirekne.
Mobil-appen Artsorakel
I tillegg til de vanlige artene som hører hjemme i norsk natur, gjenkjenner appen også en rekke uønskede, fremmede plantearter fra Fremmedartlista. Appen bruker kunstig intelligens til å foreslå hvilken art du har fotografert. Den har lært hvordan arter ser ut ved å trene på bilder av arter som lever fritt i norsk natur. Arter som kun finnes i hager vil appen derfor ikke kjenne igjen, men den foreslår det som ligner mest av det den kan. Appen er et hjelpemiddel, ikke en fasit.
Hagevettreglene
Som hageeier har du lov å beholde alle planter du allerede har i hagen din, så lenge du sørger for at de holder seg på samme sted, og ikke sprer seg utenfor hagen.
- Bli kjent med hagen din
- Ikke del planter ukritisk med andre
- Unngå at planter rømmer
- Kast hageavfallet ditt riktig
|