- Ski er en super treningsform og fritidsaktivitet, men det er også lett å gå på en skikkelig smell. Lange dager i bakken går hardt utover ankler, leddbånd og knær, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.
Dropp den siste turen i vinterferien
Rundt 85 prosent av alle skader i skibakken skyldes at skiløperen faller selv, viser statistikk fra Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.
- Mange av uhellene vi ser skjer også helt på slutten av dagen, når hode og kropp egentlig har fått nok. Det kan være greit å droppe den siste turen. Den du gjerne tar og tenker «bare en tur til, så gir jeg meg». Det kan være lurt å tenke på i vinterferien, så unngår du kanskje en vår med kjedelig opptrening, sier Skjerven.
Skadetoppen bor i
- Telemark – 56 prosent
- Oslo – 53 prosent
- Agder – 44 prosent
- Vestfold – 43 prosent
- Finnmark – 42 prosent
- Akershus – 40 prosent
- Innlandet – 39 prosent
- Buskerud – 39 prosent
- Rogaland – 38 prosent
- Østfold – 37 prosent
- Vestland – 33 prosent
- Møre og Romsdal 32 prosent
- Troms – 30 prosent
- Trøndelag – 26 prosent
- Nordland – 24 prosent
Kilde: Frendeundersøkelsen
Det er de yngste som skader seg mest med ski på beina, men så blir vi flinkere og flinkere med årene. 53 prosent av de mellom 18 og 29 år sier at de har falt og slått seg, mens bare 26 prosent av de over 60 har gjort det samme.
- Det er ikke godt å si om de eldste var mer forsiktige i ungdomstida, eller kanskje de bare er flinkere på ski enn yngre generasjoner. Eller at de yngste kanskje står mest på ski, og eldre har glemt sine knall og fall. Samtidig er det viktig å huske på at alpinskader utgjør en svært liten andel av det totale antallet ulykkesskader som trenger legebehandling i Norge hvert år, sier Helge Skjerven.
Antallet alvorlige skader i skibakken varierer. Det kan gå flere år uten alvorlige skader, men det har også vært flere dødsfall i forbindelse med stygge ulykker. En del av disse skjer utenfor oppmerkede løyper.
- Gjør deg kjent med Alpinvettreglene før du drar ut i bakken. Husk også at i vinterferien er det en del skikjørere som er mindre erfarne enn de som står hele sesongen. Det er også mer folk i løypene. Så vær litt ekstra oppmerksom på det og husk for all del hjelmen. Nordmenn er generelt flinke til å bruke hjelm i skibakken og det bidrar til å holde skadetallene nede, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring.
Dette skader vi oftest i skibakken
- Kne
- Bein
- Håndledd
- Skulder
- Arm
Alpinvettreglene
- Ansvar for å unngå skade: Du må forholde deg slik at du ikke skader deg seg selv eller andre.
- Avpass farten etter forholdene: Du må kjøre kontrollert og avpasse fart og kjøremåte etter ferdighet, terreng, føreforhold og trafikk
- Vikeplikt: Kommer du bakfra (ovenfra), har du ansvaret for å unngå kollisjon.
- Forbikjøring/utforkjøring: Det er forbudt å kjøre rett utfor unntatt under organisert trening. Kjører du forbi en annen skiløper/ snowboarder, må du gi vedkommende tilstrekkelig plass for såvel kontrollerte som ukontrollerte bevegelser.
- Starte, kjøre inn i eller svinge oppover i nedfarten: Kjører du inn i eller svinger du oppover i en nedfart, må du påse at dette skjer uten fare for deg selv eller andre. Det samme gjelder for kjøring etter stans.
- Stopp i nedfarten: Stopp ikke opp eller sitt på trange eller uoversiktlige steder.
- Til fots i nedfarten: Er du til fots, må du kun benytte ytterkantene av bakken.
- Skistoppere/fangremme: Skistoppere/fangremmer er påbudt. Kontroller at bindingene er riktig innstilt
- Respekter skilt: Følg skilting, merking og anvisninger.
- Hjelp til ved ulykker: Ved skader har enhver plikt til å hjelpe. Vitner og medvirkende plikter å oppgi personalia.
Kilde: Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner
|