Tidligere i august ble det første tilfellet av blåtunge på 16 år påvist hos sau i Danmark. Siden har smitten spredd seg til minst 14 besetninger. I Norge er blåtunge en liste 1-sykdom og mistanke skal meldes fra til Mattilsynet umiddelbart.
- Ettersom blåtunge nå sprer seg i Danmark må vi være forberedt på at viruset også kan komme til Norge i løpet av høsten. Veterinærinstituttet følger situasjonen tett og oppfordrer bønder og veterinærer om å melde fra til Mattilsynet ved mistanke om sykdommen, sier fagansvarlig for småfe hos Veterinærinstituttet, Annette Kampen.
Det er tidligere påvist minst 27 ulike serotyper, eller varianter, av blåtunge. Varianten som nå forårsaker utbruddet i Danmark, serotype 3, ble først påvist i Nederland høsten 2023 og forårsaket et omfattende utbrudd som videre spredde seg til Belgia, Tyskland og Storbritannia. I sommer har utbruddet blomstret opp og spredd seg også til Frankrike, Luxemburg og nå Danmark.
Risiko for spredning til Norge
Blåtunge smitter ikke direkte mellom dyr, men viruset overføres fra dyr til dyr av det blodsugende insektet sviknott. Smitteoverføring skjer i sommersesongen når sviknotten er aktiv. Det er i hovedsak sau og storfe som rammes, men andre drøvtyggere som ville hjortedyr og kamelider kan også bli smittet.
I Norge har vi svært begrenset import av drøvtyggere, og den mest sannsynlige måten vi vil kunne få smitte her til lands vil være med sviknott som fraktes med vinden fra Danmark. Sannsynligvis var det slik blåtunge sist ble introdusert i Norge i 2008. Vinteren 2009 ble fire smittede besetninger avdekket etter påvisning gjennom overvåkingsprogrammet som Veterinærinstituttet utfører på oppdrag fra Mattilsynet. Etter dette ble det satt i gang et omfattende prøvetakings- og kartleggingsprogram, og blåtunge har ikke vært påvist i Norge siden 2009.
Kliniske symptomer
Blåtungevirus forårsaker i hovedsak klinisk sykdom hos sau, og kanforårsake høy dødelighet. Storfe kan også bli syke, men viser ofte mildere sykdomstegn. Typiske sykdomstegn er feber, nedstemthet, hevelse i hode og ører, flytninger fra nese, øyne og munn og sårdannelser i munn og nese. I tillegg kan dyr bli halte og vise uvillighet til å bevege seg som følge av infeksjon i klauvranden. Drektige dyr kan abortere, og infeksjon hos fosteret kan føre til misdannelser.
Meld fra til Mattilsynet om mistanke ved sykdommen
Les mer om sykdommen her
|